Waarom noemen we een dik boek een ' dikke pil' ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarom noemen we een dik boek ook wel een dikke pil? Het woord pil is ontleend aan het Latijnse pillula, dat 'balletje, klompje' betekent. Hierin herkennen we pil in de medische betekenis: 'een klein balletje of klompje van een bepaald geneesmiddel, bedoeld om in zijn geheel door te slikken'. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) heeft pil echter ook de volgende betekenis: "Bij uitbreiding: een groot brok, een dik stuk van iets (...) Vandaar 'een dikke pil' (...)."

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/e...

Het woord pil is ontleend aan het Latijnse pillula, dat 'balletje, klompje' betekent. Hierin herkennen we pil in de medische betekenis: 'een klein balletje of klompje van een bepaald geneesmiddel, bedoeld om in zijn geheel door te slikken'. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) heeft pil echter ook de volgende betekenis: "Bij uitbreiding: een groot brok, een dik stuk van iets (...) Vandaar 'een dikke pil' (...)." Bij pil in een dikke pil is dus sprake van uitbreiding van de gewone, medische betekenis.

oftewel: Het is net zo lastig om door dat boek heen te komen als om een hele dikke pil door te slikken (wat zeker geen sinecure is).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100