Waarom heet poedersuiker niet suikerpoeder ?

Is dit taalkundig zo of gewoon historisch zo ontstaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het type zegt iets over de stof. Het is ook kristalsuiker, bastersuiker, winterbanden, aarbeienjam.... Toegevoegd na 22 seconden: aardbeienjam dus

Dit zou misschien een mogelijkheid kunnen zijn: Poedersuiker Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen, spreken we van poedersuiker. Deze suiker wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond, als vanuit strooiers de poeder als fijne sneeuw over de oliebollen en appelflappen daalt. Maar behalve voor de feestelijk bestoven bollen, wafels en pannenkoeken, zorgt poedersuiker ook voor de structuur van sommige soorten chocolade, snoepjes en roomijs. Poedersuiker is niet zoeter dan gewone suiker. De smaak wordt als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Door de fijne structuur lost poedersuiker op de tong ook nog eens snel op, waardoor de smaakpapillen als het ware worden bestookt met zoetigheid.

Dit is vast en zeker zo geformuleerd om duidelijker onderscheid te krijgen tussen poeder wat je op je gezicht doet en poeder wat bij etenswaren gebruikt wordt. Oorspronkelijk heette het trouwens farinesuiker, gevormd naar het Franse farine - wat meel betekent (en van het Latijn stamt: farina = meel, poeder).

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/far...

Suikerpoeder is het fijne poeder wat bijv. na het zeven van kristalsuiker overblijft in een fijne zeef. het is het restant wat overblijft nadat de korrels suiker eruit zijn. In feiite dus het stof dat achterblijft van de korrels. Poedersuiker is suiker om mee te poederen, zo luchtig is de suiker gemaakt dat je een poederlaagje kunt krijgen indien je er gebak mee bestuift. Toegevoegd na 20 minuten: De Vlamingen spreken echter wel vaak van suikerpoeder en bedoelen daar poedersuiker mee.

Het heet poedersuiker,omdat het bewust zo gemaakt is. Suikerpoeder is een product zonder de vooropgezette bedoeling er poedersuiker van te maken. Maar wat mij betreft, kunnen beide namen.

Het is een zelfde soort vraag als bij Appelsien en Sinasappel. Er is in nederland een voorkeur voor sinasappel en bij de Belgen voor appelsien. IIk kenkleine kinderen die suikerpoeder zeggen, omdast ze niet vast zitten aan gewoontes. maar de voorkeurbij de bevolking is poedersuiker. Het is een gewoonte geworden een bepaald object een zekere naam te geven die automatisch wordt overgenomen.

Het gaat over de toestand waarin het "hoofdwoord" (suiker) verkeert. Het is ook appelFLAP en niet flapappel; komijnenKAAS; chocoladeMELK en melkCHOCOLADE. Het laatste voorbeeld lijkt inconsequent, maar in chocoladeMELK gaat het om melk met een chocoladesmaakje en melkCHOCOLADE om chocolade met een melksmaakje. Toegevoegd na 6 minuten: Voor melkCHOCOLADE in laatste regel hoort het woordje "in".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100