Waarom heet poedersuiker niet suikerpoeder ?

Is dit taalkundig zo of gewoon historisch zo ontstaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit zou misschien een mogelijkheid kunnen zijn: Poedersuiker Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen, spreken we van poedersuiker. Deze suiker wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond, als vanuit strooiers de poeder als fijne sneeuw over de oliebollen en appelflappen daalt. Maar behalve voor de feestelijk bestoven bollen, wafels en pannenkoeken, zorgt poedersuiker ook voor de structuur van sommige soorten chocolade, snoepjes en roomijs. Poedersuiker is niet zoeter dan gewone suiker. De smaak wordt als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Door de fijne structuur lost poedersuiker op de tong ook nog eens snel op, waardoor de smaakpapillen als het ware worden bestookt met zoetigheid.

Het is een zelfde soort vraag als bij Appelsien en Sinasappel. Er is in nederland een voorkeur voor sinasappel en bij de Belgen voor appelsien. IIk kenkleine kinderen die suikerpoeder zeggen, omdast ze niet vast zitten aan gewoontes. maar de voorkeurbij de bevolking is poedersuiker. Het is een gewoonte geworden een bepaald object een zekere naam te geven die automatisch wordt overgenomen.

Het gaat over de toestand waarin het "hoofdwoord" (suiker) verkeert. Het is ook appelFLAP en niet flapappel; komijnenKAAS; chocoladeMELK en melkCHOCOLADE. Het laatste voorbeeld lijkt inconsequent, maar in chocoladeMELK gaat het om melk met een chocoladesmaakje en melkCHOCOLADE om chocolade met een melksmaakje. Toegevoegd na 6 minuten: Voor melkCHOCOLADE in laatste regel hoort het woordje "in".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100