Wat is precies het verschil tussen "onderhand" en "inmiddels"?

Bij meldingen krijg ik de laatste tijd steeds vaker ene schermpje te zien 'de vraag is onderhand al verwijderd'. En op de een of andere manier lijkt dat niet goed te klinken. (Spreektaal??). Ik zou daar 'inmiddels' (als in : 'er is iets gebeurd terwijl er nog een ander proces lopende was') verwachten, maar kan er niet helemaal de vinger op leggen waarom 'onderhand' in die constructie onjuist is of klinkt......

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het wordt onderhand tijd dat hij op kamers gaat wonen. Hij is inmiddels op kamers gaan wonen. Hierboven zie je in een voorbeeld het verschil. Bij het eerste moet het nog gebeuren (het is hoog tijd dat.) Bij het tweede is er "intussen" (dus tussen twee punten) iets gebeurt. Ik zou dus ook zeggen dan onderhand fout is. Toegevoegd na 51 seconden: *auw* gebeurt=gebeurd

Voor mij klinkt onderhand meer als een veronderstelling; er mag gezien de verstreken tijd verwacht worden dat..' ' Inmiddels' heeft die connotatie niet en laat in het midden of de actie verwacht mocht worden of niet; het is gewoon gebeurd in de tussentijd. Leuke vraag! Doet me denken aan discussies aan de keukentafel toen ik jong was. Toegevoegd na 6 minuten: "Ben je onderhand klaar op de badkamer? Het feest is inmiddels al begonnen" Het één wordt verwacht, het ander staat vast.

Als ik op synoniemennet kijk, of op "mijn woordenboek"dan krijg ik voor onderhand > intussen, ondertussen, onderwijl etc. Zo wordt het ook vaak gebruikt, ook in jouw voorbeeld. Maar ik heb hetzelfde gevoel, steeds als ik dat lees: dat klopt niet, dat is raar. Onderhand is - voor mij : zo langzamerhand. ...En dat klopt, dat vind ik hier: onderhand bw onderhand [ɔndərˈhɑnt] langzamerhand Het wordt onderhand tijd dat hij op kamers gaat wonen. http://nl.thefreedictionary.com/onderhand En daarom ziet het er raar uit! De vraag is onderhand al verwijderd. Vind ik ook, maar ik ben bang dat het een gevoel is en geen fout.

'onderhand' gebruik je naar mijn idee eerder als iets gaande is of gaat gebeuren ('Als jij de afwas doet, ruim ik onderhand de rommel in de kamer op'). 'Inmiddels' gebruik je als iets al plaatsgevonden heeft ten tijde van de andere actie ('Fijn dat jij de afwas doet, ik heb inmiddels de rommel in de kamer al opgeruimd'). Ik vind het ook vreemd klinken: 'De vraag is onderhand al verwijderd'. Ik zou daar 'inmiddels' schrijven.

Onderhand betekent eigenlijk: weldra. Het is ontwikkeld uit 'onder de hand', waarmee 'binnen handbereik' bedoeld wordt. Maar nou de vraag hoe het komt dat het ook 'intussen' is gaan betekenen. Vreemd genoeg is daar etymologisch niets over te vinden. Dus probeer ik het zelf te beredeneren: Wellicht is men de term "onderhand" gaan verwarren met "onder(s)hands". Dat is ook afgeleid van de uitdrukking 'onder de hand', maar dan in de zin van: heimelijk, of: niet in het openbaar. Buiten medeweten van anderen is de vraag verwijderd. Het is al gebeurd maar wij wisten dat nog niet.

Bronnen:
Etymologisch dialectwoordenboek /...
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=result...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100