Klopt het gebruik van 'welke' in plaats van 'wat', 'die' of 'dat' of is dat foutief taalgebruik?

Mijn stekels gaan overeind bij het lezen van onderstaande voorbeeldzinnen:
'Het password, welke u in de toegezonden e-mail vindt.' 'Een consolidatievoorstel welke geschikt is voor verdere besluitvorming'.
Is dit taalkundig correct of mislukt ambtenarendialect?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zelfstandig gebruikte betrekkelijk voornaamwoord welke behoort tot de schrijftaal en verwijst altijd naar woorden in het meervoud of naar de-woorden in het enkelvoud die op personen of op zaken betrekking kunnen hebben: - De regels welke in acht moeten worden genomen, lapt hij aan zijn laars. - De familieleden welke reeds zijn overleden, worden tijdens het gebed herdacht. In dit zelfstandige gebruik kan het schrijftalige welke altijd door het betrekkelijk voornaamwoord die worden vervangen. Die verdient dan de voorkeur. Dat is niet het geval wanneer het verwijst naar het aanwijzend voornaamwoord die; welke kan dan worden gebruikt om de opeenvolging die die te vermijden: - In aanmerking komen die gebouwen die op de monumentenlijst staan en die welke het stadsgezicht bepalen. Welke kan in de betrekkelijke bijzin worden voorafgegaan door een voorzetsel en verwijst dan meestal naar personen. In dit geval kan welke worden vervangen door wie. In plaats van de combinatie van voorzetsel + betrekkelijk voornaamwoord kan bovendien meestal een voornaamwoordelijk bijwoord (waartegen, waarin, waardoor enzovoort) worden gebruikt, maar dit gebruik is niet voor iedereen aanvaardbaar. Het is dus in principe correct taalgebruik, maar het heeft geen voorkeur.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/903/

Ik zou zeggen: het laatste. Ik heb hetzelfde als jij wanneer ik zulke zinnen lees, huuuu! Overdreven gewichtigdoenerij die nergens op slaat. Het password dat u (...); een consolidatievoorstel dat geschikt is (...) zijn correct geschreven (en mooier!).

Van welke of wat weet ik niet,maar die gebruik je voor iets dat verder weg is van jou maar korter bij iemand anders en dat voor iets wat dicht bij jou is denk ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100