Waar komt het woord 'regels' (voor menstruatie) vandaan?

In Nederland spreken we van 'menstruatie' of 'ongesteldheid'. Dat zijn woorden die ik ken, en die voor mijn gevoel helder zijn, 'het beestje bij de naam noemen'.

In België spreekt men van 'regels'. Is dat een eufemisme, of gewoon een ander woord? Wat is de (etymologische) afkomst van dat woord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor zover ik weet echt uit het Vlaams, al werd / wordt het in sommige delen van Nederland ook wel gebruikt. Ook in het Duits is het één van de woorden voor maandstonden. Het is wellicht een afkorting van 'regelbloeding' (in het Duits wordt Regelblutung nog gebruikt). Eigenlijki een prima Nederlands / Vlaams woord, want menstruatie is natuurlijk eigenlijk Latijn. De oorsprong van het woord lijkt in al deze talen te liggen bij dezelfde bron als in het woord regelmaat of geregeld (maandelijks, normaal gesproken) van de menstruatie. Het is niet verwant aan regels in de zin van schrijflijnen, of voorschriften, maar regel in de zin van de wetmatigheid.

Misschienis het overgenomen uit het Duits (immers de derde officiele taal in België)

Zoals bij meerdere vlaamse woorden is de kans groot dat het zijn oorsprong ergens uit het franse taal komt. Toegevoegd na 1 minuut: het is de

Het Vlaamse "regels" is afgeleid van het woord "regelmaat". Toegevoegd na 1 minuut: Juist, zoals Marleen ook uitlegt in haar laatste alinea (sorry, was bijna tegelijk)

Het had te maken met bepaalde 'regels' die vroeger moesten gevolgd worden als vrouwen menstrueerden. Tot ongeveer de jaren zestig bestond er een groot taboe rond de menstruatie. Deze moest geheim gehouden worden. Daar bestonden bepaalde regels voor. De katholieke kerk had regels en voorschriften op basis van het Oude testament. Zo mocht men geen seksuele betrekkingen hebben met een menstruerende vrouw. Vaak golden ook voorgeschreven regels rondom hygiëne in deze periode. Activiteiten als groenten steriliseren, dieren slachten en mayonaise maken moesten uitgesteld worden tot na de maandstonden. Deze gebruiken waren niet enkel in Vlaanderen terug te vinden. In alle continenten komen ze in bepaalde culturen voor.

Bronnen:
http://www.scriptieprijs.be/NL/index.php?p...

Ondanks dat ik niet uit België kom, ken ik toch deze betekenis van regels. En ook nog een andere manier om die (on)gesteldheid te benoemen: feest hebben. Er zijn in deze betekenis van het woord regel twee verschillende woorden samengevallen, een mannelijk Germaans en een vrouwelijk Romaans woord. Het eerste is het Oudhoogduitse rigil, in het Hoogduits Riegel. Het is verwant met rij. Het andere is het Oudhoogduitse regula, afgeleid van het Latijnse regula, wat vooral de betekenis van kloosterregel heeft. In het Nederlands kreeg het onder meer de betekenis van leefregel, een regel waarnaar men zijn (haar) leven inricht of waardoor men zijn (en in dit geval dus haar) daden laat besturen. DEnk ook aan het volksliedje "Zeg kwezelke, wilde gij dansen?", waarin ook gezongen wordt: dansen is onze regel niet. Daaruit ontwikkelen zich de opvatting: Gewoonte, iets dat men geregeld of als regel doet of hetgeen geregeld of in den regel plaats vindt. In het Nederlands is het meervoud in een bepaalde toepassing in gebruik als benaming voor de “(geregelde of regelmatig wederkerende) maandelijkse zuivering der vrouwen”.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100