Het verschil tussen Elkaar & Elkaars?

We moesten opdrachten maken over wederkerig voornaamwoord, maar wat is het verschil tussen elkaar en elkaars?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is feitelijk hetzelfde verschil als tussen me en mijn, je en jouw, zij en hun. Elkaars gebruik je als het om een bezittelijk voornaamwoord gaat. Wij schrijven in elkaars vriendenboekje. Wij helpen elkaar met huiswerk.

Elkaar: Wij spelen met elkaar Elkaars: Wij spelen met elkaars spullen.

Elkaars is eigenlijk een samentrekking van " van elkaar" We gebruiken elkaars potloden= we gebruiken de potloden van elkaar. (vraag me intussen af of het goed nederlands is, als je het zo schrijft ziet het er zo vreemd uit. Elkaars dan he, het is dus meer spreektaal dan schrijftaal, en ik zou het in een schoolopdracht niet gebruiken Toegevoegd na 3 minuten: Elkaars is een correct woord. Het is de bezitsvorm van het wederkerend voornaamwoord elkaar. In de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997) worden enkele voorbeeldzinnen met elkaars gegeven, zoals "Walter en Maarten aten elkaars boterhammen op." En hoewel elkaars in Van Dale (2005) niet als aparte ingang voorkomt, staat het in vele voorbeelden in het woordenboek. Zo vinden we onder meer op elkaars lip zitten (bij lip) en in elkaars gezelschap (bij elkaar). In het Groene Boekje en het Witte Boekje is elkaars niet opgenomen; het Groene Boekje geeft geen bezitsvormen en het Witte Boekje neemt alleen woorden op die een spellingprobleem hebben. Toch maar wat verder gekeken, het is dus wel n goed woord

Bronnen:
www.onzetaal.nl

In elkaars verlengde is een vaste uitdrukking; die twee wegen liggen in elkaars verlengde. In elkaar; de twee helften van een ritssluiting grijpen in elkaar. Toegevoegd na 4 minuten: De 's' van elkaars is een restant van de vroeger gebruikelijke tweede naamval. In elkaars verlengde betekent dus in het verlengde van elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100