Is het nou "gecondoleerd met het verlies van ..(naam).." of gecondoleerd met ..(naam).. of kan het allebei?

Als ik hierop google, kom ik beide zinnen veel tegen. Ik snap nu dus even niet meer wat nu het juiste gebruik is van het woord gecondoleerd...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je condoleert iemand met het verlies net zoals je iemand feliciteert met een verjaardag. Alleen de mensen praten slordig en zeggen dan gecondoleerd met NAAM of gefeliciteerd met NAAM.

De tweede optie is niet zo gebruikelijk. Een andere mogelijkheid is nog Gecondoleerd met het overlijden van...

Condoleren houdt in dat je de nabestaanden je medeleven met het verlies van hun dierbare betoont. Dit kan schriftelijk in de vorm van een condoleancebrief of -kaart, maar ook middels een telefoontje, tijdens een bezoek aan de nabestaanden of na de uitvaartplechtigheid. De vorm van je condoleance is om het even, belangrijker is dat je iets van je laat horen, in alle oprechtheid. Het helpt de nabestaanden bij het verwerken van het verlies van hun dierbare. Je toont dus je medeleven met het verlies. Je toont niet je medeleven met de overleven persoon. Optie een is dus het beste.

Het maakt allemaal niet zoveel uit: De nabestaanden zijn blij met jouw medeleven, hoe knullig je het ook verwoordt.

Het eerste is juist. Condoleren is een samenvoeging van "con" (met) en "dolere" (pijn voelen). Gezien de vorm direct ontleend aan Latijn condolēre ‘medegevoel, medelijden hebben’ bij dolēre ‘pijn voelen’ bij het zn. dolor ‘pijn, smart’, wil het dus zeggen dat je meevoelt met de nabestaanden van de overledene. Dus moet je zeggen: "Gecondoleerd met het verlies van .... (naam overledene)".

Bronnen:
http://www.steljevraag.nl/viewquestion?que...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100