Waarom is bij veel talen het woord 'land' weggelaten?

Van Nederland is Nederlands gekomen, maar bij Engeland is 'land' weggehaald. Daar werd het Engels. Bij Duits, Fins, etc. is ook 'land' weggelaten. Bij Frans is 'rijk' weggelaten. Waarom hebben wij dan wel NederLANDs?

En je hebt Nederland, Engeland, Duitsland. Waarom is het dan FrankRIJK geworden? En NoorWEGEN, Zweden, etc.? Waarom is daar het 'land' weggelaten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heeft te maken met de manier waarop die landnamen gevormd zijn. Engeland, Duitsland, Finland etc. betekent steeds: land van de Engelsen, Duitsers, Finnen. Frankrijk was oorspronkelijk 'het rijk van de Franken'. Maar Nederland betekent niet 'land van de Neders'. Nederland betekent 'laag gelegen land'. Maar van die landnamen bijvoeglijk naamwoorden, dan wordt vaak 'land' weggelaten, zodat de naam van het volk overblijft (Engels, Frans, Duits). Maar bij Nederland werkt dat dus niet. Daarom houden wij onze landnaam intact: Nederlands en Nederlander.

Een taal wordt gesproken door een volk, dus als in de aanduiding van het land de naam van het volk voorkomt dan komt de naam van de taal overeen met het volk. In Nederland duidt de naam op een geografische aanduiding gebruikt door de duitsers en de fransen. De volkeren die er leefden waren vlamingen, limburgers, saksen, hollanders, zeeuwen, friezen etc.. Deze volkeren spraken de taal die overeenkomt met de volksnaam en doen dat ten dele nog steeds. Het Nederlands is een formele taal die gebaseerd is op het Hollands dat rond Haarlem werd gesproken en geformaliseerd werd ten behoeve van de staatkundige eenheid en het onderwijs. Als officiele ambtelijke taal is eerst ook nog het frans (document, dossier, formulier, proces verbaal etc.) in zwang geweest, vanwege de vorming van onze staat door Napoleon. Voor die tijd waren de Provincien verenigd in een federatie en hadden ze hun eigen taal en bestuur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100