Moet je een voltooid deelwoord altijd aan het eind van een zin schrijven?

Kwam net ter sprake in een vraag, ik had er echter nog nooit van gehoord.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het voltooid deelwoord staat altijd zo ver mogelijk achter in de zin Toegevoegd na 2 uur: Het voltooid deelwoord kan ook gebruikt worden als bijvoeglijk naamwoord. (zie laatste bron) Dus heeft iedereen gelijk?? Toegevoegd na 2 uur: Dus zegt het iets over het woord dat erna komt.

Bronnen:
http://educatie-en-school.infonu.nl/taal/2...
http://www.beterspellen.nl/website/index.p...
http://www.fontys.nl/lerarenopleiding/tilb...
http://www.nldata.nl/laurentius/bontepael/...

Ik heb gelezen van niet.

nee (; Het is wel ik heb geleerd. Ik heb gegeten. enz, maar het kan ook zijn: Ik heb geleerd aan mijn bureau. Ik heb gegeten aan de keukentafel. Dus het hoeft niet.

Ik had er nog nooit van gehoord dat je een voltooid deelwoord altijd aan het eind van een zin moet schrijven. Kijk, ongeveer dezelfde zin, maar met het voltooid deelwoord in het midden van de zin. Nee dus!

idd zo heb ik het ook geleerd En is meestal opgebouwd uit GE-IK vorm b.v. ik heb de laatste trein GEmist Zo ver mogenlijk achterin de zin kan ook zo uitkomen dat het voltooid deelwoord in het midden van de zin staat of b.v. als tweede woord,hangt van de opbouw van de zin af. Daarvoor is het ook ZOVER mogenlijk achterin.

Nee, dat hoeft niet. Ik zie bij de link hierboven bijvoorbeeld een voorbeeld staan, waarbij gesteld wordt dat het voltooid deelwoord altijd zo ver mogelijk achterin de zin staat: - Ik ben om twaalf uur in slaap gevallen. Maar het kan ook zijn: - Ik ben in slaap gevallen om twaalf uur. Er is dan wel een klein accentverschil. Bij de tweede zin ligt de nadruk iets meer op de tijd. In de meeste gevallen zal het overigens inderdaad wel zo zijn dat het voltooid deelwoord zo ver mogelijk achter in een zin staat, al kan er nog vanalles achter gezet worden (bepalingen of zo, weet even niet meer hoe het heet) Bijvoorbeeld We hebben foto's gemaakt. We hebben foto's gemaakt voor de website. We hebben foto's gemaakt met ons nieuwe toestel. En natuurlijk kan er ook een bijzin achter komen, maar dat is wel logisch: We hebben foto's gemaakt, omdat we later een herinnering wilden hebben aan deze mooie dag. En dan is het ook nog zo, dat de werkwoorden zijn en worden vaak kunnen worden omgewisseld met het volt. deelw. Ofwel: En dan is het ook nog zo, dat de werkwoorden zijn en worden vaak omgewisseld kunnen worden met het volt. deelw. Nog een voorbeeld: Ik vind dat ik lekker ben opgeschoten Ik vind dat ik lekker opgeschoten ben. Ik hoop dat ik duidelijk ben geweest Ik hoop dat ik duidelijk geweest ben.

Nee, dat hoeft niet, maar het is wel beter Nederlands om de persoonsvorm vóór het voltooid deelwoord te schrijven. Bijvoorbeeld: men denkt dat hij heeft gestudeerd i.p.v. gestudeerd heeft. Dit is echter niet toepasbaar op alle soorten zinnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100