Wie kent er nog meer apocalyptische spreekwoorden?

"Alle beetjes helpen, zei de mug en hij pieste in de zee." Deze vorm heb ik ooit eens horen benoemen als apocalyptisch, maar nu twijfel ik of deze term bestaat. (Dat is vraag 1)
Verder ken ik deze ook nog:
"Werken is zalig, zeiden de nonnen en droegen gedrieën een bonestaak."
Zijn er nog meer van deze spreekwoorden? (vraag 2)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat je zoekt zijn niet apocalyptische, maar *apologische* spreekwoorden. Ook wel "andermansspreuk" of "zeispreuk" genoemd, las ik zojuist op wikipedia. Het zijn "beeldende uitbreidingen op gangbare uitspraken". Op de betreffende wikipagina staan heel wat voorbeelden, een aantal zijn er hier al genoemd. Ik vond ""Veel geschreeuw en weinig wol", zei de boer en hij schoor zijn varken", wel een erg leuke. Zie verder de bron! Toegevoegd na 6 minuten: Vond op kunstbus.nl een goede uitleg van waar het verschijnsel vandaan komt: "Door het opvoeren van een derde persoon (mug, kleermaker) schept de taalgebruiker afstand tussen zichzelf en de situatie. Daarom wordt deze vorm vooral gebruikt voor genante of dwaze situaties. Zodoende is de levenswijsheid van de zeispreuk vaak spottend, of werkt de relativering als een mop."

"Een ei is een ei," zei de boer en hij pakte de grootste.

Geen antwoord op vraag 1 - sorry..... Alle vrachtjes lichten, zei de schipper, en hij zette zijn vrouw overboord Elk zijn meug, zei de boer, en hij braadde een vlieg

Oh schat wat maak je me blij met een dode mus, zei de kat tot de kater...

kleine muisjes hebben kleine wensjes beschuitjes met gebakken mensjes. Toegevoegd na 40 seconden: (als een klein kind het onmogelijke wil)

Vraag 1... weet even niet. Vraag 2: Elke heug zijn meug zei de boer en kuste zijn zeug. Werken is zalig, ik kan er uren naar kijken.

"het einde is in zicht" lijkt me een van de weinige apocalyptische spreekwoorden (als die term indd ook echt bestaat)

Ha, die Wilma; Niet zo'n hele nette: Köt is köt sprak de boer en hij naaide zijn varken.

De tijd vliegt, zei de boer en schopte zijn wekker door de kamer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100