Waar komt de term 'Proletarisch winkelen' vandaan?

Ik ken het als 'winkeldiefstal'. Maar waar is dit op gebaseerd? Mijn vorige vraag bied geen uitkomst daarin.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het woord proletarisch komt van: Proletarisch Links was een trotskistische groep binnen de Pacifistisch Socialistische Partij. De groep wilde de PSP omvormen tot een revolutionaire arbeiderspartij. Ze werden geleid door Erik Meijer, die later voor de Socialistische Partij in het Europees Parlement zou komen. In 1974 verlieten ze PSP om de Internationale Kommunistenbond op te richten (later de Socialistische Arbeiderspartij).[ Naa mijn beleving: ze hadden een beetje als idee alles is van iedereen, als je zo denkt neem je dus gewoon mee, want het is toch al van iedereen en dus van mij.

Dat werd enige 10tallen jaren geleden gepropageerd door ik dacht bisschop/monseigneur Muskens.Het betekende zoveel dat arme mensen dat wat ze dachten nodig te hebben maar zonder te betalen uit de winkel mee konden nemen.

'Proletarisch winkelen' is niets anders dan een beledigende uitdrukking waarbij geïmpliceerd wordt dat de arbeidersklasse dieven zouden zijn. Dit in tegenstelling tot 'proletarisch' waarmee slechts behorend tot het proletariaat (de arbeidersklasse) bedoeld wordt. Toegevoegd na 1 minuut: Helaas kennen sommige GV antwoorders inclusief een moderator het verschil niet.

Ik heb als jongetje in Haarlem bij de bakker een brood gestolen. Omdat ik honger had (1944). Er is geen enkele rechtsgrond om dat te straffen. Evenmin als je een moeder die haar kind beschermd kunt bestraffen. Die bisschp heeft dat ooit eens op de tv gezegd, tot grote verontwaardiging van half Nederland. Toegevoegd na 29 seconden: (een half brood)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100