wat is juist: hebt u nu een vast dienstverband of heeft u nu een vast dienstverband?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beide werkwoordsvormen zijn mogelijk. U hebt en u bent zijn echter gebruikelijker dan u heeft en (vooral) u is, die soms een uitgesproken formeel karakter hebben. U kan, u wil en u zal zijn daarentegen juist soms informeler dan respectievelijk u kunt, u wilt en u zult. Toelichting Het persoonlijk voornaamwoord u is van oorsprong een vorm voor de derde persoon enkelvoud (afgeleid van uwe edelheid) en wordt daarom soms gecombineerd met werkwoorden in de derde persoon enkelvoud, zoals bij u heeft, u is, u kan, u wil, u zal. Tegenwoordig geldt u echter als een vorm van de tweede persoon (enkelvoud en meervoud), waarmee – in tegenstelling tot de persoonlijke voornaamwoorden jij, je en jullie – beleefdheid of afstand uitgedrukt wordt. U wordt dan verbonden met een werkwoord in de tweede persoon, dus: u hebt (hebt u; dat u…hebt), u bent, u kunt, u wilt, u zult.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/820
http://www.onzetaal.nl/advies/uhebt.php

is prima alle twee de mogelijkheden, maar "heeft" is een tikje meer formeler en een tikje netterder...

Volgens mij is het tegenwoordig u hebt. u heeft is ouderwets. Toegevoegd na 1 minuut: maar u heeft is niet fout.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/820

Heeft u even voor mij maak wat tijd voor me vrij Ieder uur van de dag denk ik steeds aan uw lach alleen u maakt me blij.

Het is toch echt U .heeft,daar is ik zeker van! Het wordt inderdaad allebei gebruikt,het is iets dat/wat in ons taalgebruik is geslopen.

U heeft, jij hebt. Het is officieel fout om te zeggen: U hebt het gedaan. De meeste mensen zeggen tegenwoordig echter ' U hebt', dus over een tijdje zal deze taalfout wel worden goedgekeurd. Het juiste antwoord: Heeft u nu een vast dienstverband? (Heb je het begrepen, of heeft u nog twijfels?)

Als schrijver zeg ik dat het beiden correct is. 'U hebt' en 'u heeft' is allebei even goed en het een is niet minder of niet meer beleefd dan het ander. 't Is ook niet omdat 'u', net als 'hij', de derde persoon enkelvoud is dat je het ook per se op dezelfde manier hoeft te vervoegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100