Is er een verschil in de betekenis tussen de woorden "mensen" en "volk"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jazeker is daar verschil tussen. Een volk bestaat uit mensen of dieren die zich onderscheiden van een andere vergelijkbare groep door afstamming, taal, organisatie, onderworpenheid, enz. Bijvoorbeeld een bijenvolk. Het kunnen ook de gezamenlijke inwoners van een streek zijn of een bepaald slag mensen. Er is altijd een bepaalde samenhang waardoor je kunt spreken van een volk. Maar heb je het over mensen, dan kunnen dat willekeurige personen zijn. Zij hoeven niets met elkaar te delen, behalve het mens zijn.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...

een volk behoort tot dezelfde groep, spreekt dezelfde taal of komt uit een land e.d. Mensen kunnen onderdeel zijn van een bepaald volk, maar hoeven dit niet te zijn. Een groep mensen kan weer een volk zijn.

volgens mij "volk" is een groep "mensen" die al eeuwen samenwoont en dezelfde cultuur heeft... Maar ik kan geen echte verschil zien... goeie vraag!

Het woord 'volk' wordt ook wel gebruikt in de zin "er was veel volk op straat" waarbij niets anders dan het woord mensen wordt bedoeld. Maar verder heeft vrijsimpel gelijk. :)

Hierboven worden goeie dingen gezegd. Wat ik nog mis: als je ‘mensen’ gebruikt dan heb je het over een groep individuen. Je blijft het meervoud zien als een optelsom van al die verschillende personen. ‘Volk’ suggereert veel meer een homogene massa. ‘Veel mensen op straat’ geeft een beeld van veel personen, mannen en vrouwen, groot en klein die staan, lopen, praten. ‘Veel volk op straat’ schets eerder een ondoorzichtige brei waar je doorheen moet zien te manoeuvreren. ‘Veel mensen zijn het oneens met de regering’, dat zijn afzonderlijke meningen. ‘Het volk houdt zich koest’, dat is de massa. ‘Het volk is het oneens’ klinkt raar. Alsof miljoenen mensen met één stem spreken? ‘Veel mensen houden zich koest’ suggereert dat lang niet iedereen durft mee te doen aan de oproer.

Een volk kan een groep mensen zijn die tot een bepaald land behoren (het Nederlandse volk) of van een bepaalde afkomst (het Joodse volk) zijn. Ook kan je met het woord gewoon bedoelen dat er iemand aan de deur is. Als kind haalden we eieren bij een boer, klopten daar op de deur en riepen "Volluk!". Als je mensen zegt kunnen het er een paar zijn, maar als je volk zegt bedoel je de hele natie. "de Duitse mensen" heeft een andere betekenis dan "het Duitse volk".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100