Waarom heet een filosoof geen sofofiel?

'fiel' staat voor 'houden van'. Iemand die van het gelijke (homo) houdt, is een homofiel. Een plant die van erg zoute (halo) bodem houdt, is een halofiel. Een bacterie die van hoge temperaturen (thermo) houdt, is een thermofiel.

Waarom heet iemand die van wijsheid (sophos) houdt, dan een filosoof, en geen sofofiel (of sophofiel)?

Weet jij het antwoord?

/2500

De etymologie leert ons dat filosofie samengesteld is uit de Griekse woorden voor vriendschap of liefde (philia) en kennis, wijsheid of ook wel sociale kunde (sophia). Filosofie is dus de liefde voor de wijsheid, d.w.z. het zoeken naar, niet het bezitten van kennis."" Andere "sofen"zijn de theosoof, morosoof, antroposoof astrosoof, fonosoof, iatrosoof en theosoof. Toegevoegd na 2 minuten: We kunnen ons dus ook afvragen waarom een homofiel niet een filohomo wordt genoemd :-) Toegevoegd na 6 minuten: trouwens, zijn we eigenlijk niet allemaal homofiel? We houden toch allemaal van de homo sapiens?

Bronnen:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?s...

Pythagoras heeft dit woord als eerste bedacht of uitgevonden! Hij refereerde daarmee aan de onveranderlijke getalmatige verhoudingen van de wereld wat eigenlijk betekende de basisharmonie van de wereld, het oerprincipe of de oerwet der dingen. Oftewel alles is terug te vinden of terug te brengen naar getalsverhoudingen en dat noemde hij filosofie

Omdat er vaak geen verband bestaat tussen taal en logica. Waarom noemen wij bijvoorbeeld een "zwartgestipterodekever" een lieveheersbeestje?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100