Wat is de verleden tijd van 'opscheppen'?

Ik las net ergens: Hij schiep op over iets...
Klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De werkwoorden scheppen-met-een-schep en scheppen=iets nieuws creëren zijn als werkwoord gelijk, maar worden verschillend vervoegd. Met een schep is het scheppen, schepte, geschept, creëren is scheppen, schiep, geschapen. Aangezien opscheppen bij het scheppen-met-een-schep hoort (je schept er laagje na laagje iets bovenop) is het dus: "hij schepte op" ; en als hij gisteren iets moois maakte: "hij schiep een nieuw kunstwerk".

schepte op: Hij schepte op over iets.

Schiep op klopt niet..klinkt ook erg gek :-) het is echt schepte op.

Het klinkt altijd nog wel leuk, maar het voltooid deelwoord zou dan opgeschapen worden en dat is toch echt niet om aan te horen; ik houd het dus maar op 'schepte op'.

Misschien is "hij schiep op over iets" toch wel goed. Zou het niet zo kunnen zijn dat de verleden tijd van bv. zand scheppen inderdaad hij schepte zand is, maar dat de verleden tijd van opscheppen gewoon "hij schiep op" is, ook al klinkt het raar. Ik vind persoonlijk "hij schepte erover op" net zo raar klinken. En als het in een studieboek stond, dan zal het toch wel kloppen. Toch?

Het is schepte op. Misverstand wordt veroorzaakt door het woord 'scheppen'. God schiep de wereld ...

Tegenwoordige tijd (tt) ik schep op jij schept op hij schept op wij scheppen op jullie scheppen op zij scheppen op Voltooid tegenwoordige tijd (vtt) ik heb opgeschept jij hebt opgeschept hij heeft opgeschept wij hebben opgeschept jullie hebben opgeschept zij hebben opgeschept Onvoltooid verleden tijd (ovt) ik schepte op jij schepte op hij schepte op wij schepten op jullie schepten op zij schepten op Voltooid verleden tijd (vvt) ik had opgeschept jij had opgeschept hij had opgeschept wij hadden opgeschept jullie hadden opgeschept zij hadden opgeschept Onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd (ottt) ik zal opscheppen jij zult opscheppen hij zal opscheppen wij zullen opscheppen jullie zullen opscheppen zij zullen opscheppen Voltooid tegenwoordige toekomende tijd (vttt) ik zal opgeschept hebben jij zult opgeschept hebben hij zal opgeschept hebben wij zullen opgeschept hebben jullie zullen opgeschept hebben zij zullen opgeschept hebben Onvoltooid verleden toekomende tijd (ovtt) . ik zou opscheppen jij zou opscheppen hij zou opscheppen wij zouden opscheppen jullie zouden opscheppen zij zouden opscheppen Voltooid verleden toekomende tijd (vvtt) ik zou opgeschept hebben jij zou opgeschept hebben hij zou opgeschept hebben wij zouden opgeschept hebben jullie zouden opgeschept hebben zij zouden opgeschept hebben En nu is het tijd voor koffie (kt)

Nee, dat klopt niet. Het werkwoord op scheppen is verwant aan het werkwoord scheppen (denk ook aan opscheppen met een lepel) en heeft in dit geval te maken met het serveren van te grote porties onzin. Of overdreven waarheden. Scheppen is een zwak werkwoord, ik schep, ik schepte ik heb geschept. Opscheppen blijft dus ook zwak, sterker nog, ook sterke werkwoorden worden meestal zwak in de vervoeging (vgl. zuigen - zoog - gezogen / stofzuigde, gestofzuigd). Schiepen is de verleden tijd van scheppen in de zin van creeren, maken, uit het niets doen ontstaan. Vergelijk geschepping en geschapen. Ik schiep zou nog kunnen, een kunstwerk bijvoorbeeld, of een chaos, maar ik schiep op, nee, dat is geen Nederlands. En ik heb ook niet opgeschapen. Werkwoorden hebben de neiging zelfs om bij weinig gebruik zwak te worden. De enige sterke werkwoorden die we nog 'overhebben' zijn die die we dagelijks gebruiken ; lopen, gaan, staan, hebben, zijn....... Veel oude sterke werkwoorden die we minder vaak gebruiken zijn allang zwak geworden. Bijvoorbeeld wassen - wies - gewassen (voor 'groeien'). Zwakke werkwoorden sterk maken lijkt meer op een soort hypercorrectie. Duurder willen klinken dan je 'bent' en daarmee de plank volledig misslaan. Zoals vragen om een tweede porstje eten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100