Wat is het verschil tussen: ironisch, sarcastisch en cynisch?

Iets is ironisch als je een uitspraak doet over iets, terwijl je het tegenovergestelde meent: boh het is mooi weer (terwijl het regent), wauw het eten ziet er lekker uit (terwijl het er niet uitziet)

Deze snap ik dus wel...,maar hoe zit dat met sarcasme en cynisme?

''Wil je met mij graag gaan shoppen?''
''Ja natuurlijk wil ik dat! Ik wil niets lievers dan dat!''
''Serieus?''
''Dus echt niet he...''

Is dit nu sarcastisch, ironisch of cynisch te noemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je voorbeeld is nog steeds ironisch. Ironie is fijntjes, en mild. En inderdaad zegt men dan vaak het tegenovergestelde van wat men bedoelt. Sarcasme is echt wel zwaarder, grover en ook naarder. Sarcasme is namelijk bittere, bijtende spot. Voorbeeld: Mijn man heeft kanker en noemt zichzelf wel eens "de kankerlijer". Omdat hij dat zelf zegt is het sarcastisch. Als een ander het zegt is het schelden. Cynisme is een houding die voortkomt uit wantrouwen, scepsis ( gerede twijfel ) tegenover de goede bedoelingen van de medemens en kan hoogstens spottend worden opgevat. Het is vaak wreed en gevoelloos. Voorbeeld: Stel dat iemand tegen mijn man zegt: waar maak je je druk om, je hebt toch kanker en gaat toch snel dood. Hier nog een bron waar het verschil goed wordt uitgelegd: http://sites.google.com/site/liebregtsknip/stijlfiguren/ironie

Bronnen:
www.encyclo.nl

Het voorbeeld wat je noemt lijkt me sarcastisch. Een verschil tussen de drie ligt hem in de verschillende gradaties; ironisch is meestal vrij zacht en niet zo 'gemeen klinkend', meer licht spottend sarcastisch is al wat feller en harder, komt ook vaker verkeerd over en cynisch zou je ronduit zwartgallig kunnen noemen *verbeter me als ik het fout heb :)

nou.. als je het een zegt terwijl je het tegenovergestelde bedoelt, is dat dus ironisch

Gaan shoppen, niets liever dan dat! : Dit is sarcastisch want beledigend voor de gevoelens van de ander. De gesprekspartner vraagt zich af in hoeverre je dit meent en of hij/zij zich beledigd moet voelen. Cynisch zijn de opmerkingen over dingen waar iedereen over geschokt is: bvb: "net goed dat Griekenland failliet is", of "een nieuwe wereldoorlog is de oplossing van de economische problemen" enz.

Ironie; " Je krijgt een klein stukje taart en zegt; Oh, zó groot?" Dit is een milde vorm van spot. Sarcasme; "Je vader was jarig en je was er niet. Zo toon je echt weer je liefde voor je familie"." Dit is bijtende spot. Cynisme; " Dacht je echt dat hij maar iets van liefde voor zijn vader kon voelen?" Dit is de meest schaamteloze manier van spot drijven. Hier worden goede bedoelingen van anderen spottend opgevat. Het is een stijlfiguur maar ook een houding die voorkomt uit wantrouwen. Toegevoegd na 17 minuten: Jouw voorbeeld over 'shoppen' vind ik meer sarcastisch klinken. Dit zit tussen ironie (vriendelijk) en cynisme ( gemeen en schaamteloos)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100