Waarom is de letter Y in het Nederlands alfabet de enigste letter die een eigen benaming heeft namelijk "Griekse y" of "i-grec"?

De overige letters hebben geen andere aanduiding.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat je de Y uitspreekt als een I. Als je iets moet spellen zou je het verschil niet horen, vandaar de ygrec of griekse y.

En om verwarring te voorkomen de lange IJ. Yoghurt spel je met een "ij" welke "ij" die met harde hoeken of die uit I en J bestaat? Is nu dus gewoon Yoghurt spel je met een Griekse Y.

Juist omdat wij in onze eigen taal een eigen IJ hebben. Zo voorkom je beter dat je het ook als IJ schrijft al zou je het in het opzeggen van het alfabet ook als eiklank uitspreken. De Y is ook eigenlijk de goede letter van de twee letters. De lange ij wordt taaltechnisch als 2 letters gezien de i en de j. Een voorbeeld hierin: Ijmuiden is de goede schrijfwijze en niet IJmuiden.

Inderdaad omdat we al een IJ hebben. In Duitsland schrijven ze trouwens Jogurt, en spreken ze de Y uit als een U...taal is leuk hoor! Nu het toch over taal gaat: het is "de enige" letter en niet "de enigste", tenzij je 'm heel erg leuk vindt...:-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100