Kinderen spreken volwassenen beleefd aan met U. Maar hoe moeten de volwassenen kinderen beleefd aanspreken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt kinderen het fatsoenlijkst benaderen door ze gewoon met je en hun voornaam aantespreken. Dus niet hé jij tegen ze roepen of schreeuwen.

Gewoon met normaal beschaafd Nederlands. Zonder stemverheffing. Eventueel ga je door de knieën maar dat hoeft zeker niet.

Met een beleefd "je".

Beleefdheid is niet perse met bepaalde woorden. Maar zit ook vooral in de toon van hoe het wordt uitgesproken. Zo ken ik iemand die wat ouders is die wel 'netjes' net u spreekt. Maar er komt geen beleefdheid uit zijn mond. Eerder veel minachting. Dus vooral oprechte vriendelijkheid is een manier om beleefd te zijn.

Je spreekt een kind beleefd aan als je het met respect behandelt, en niet verwacht dat je als volwassene zijn meerdere bent. Op een normale manier een verzoek doen en ook luisteren naar wat het kind te zeggen heeft. Overigens vind ik het aanspreken van volwassenen met u niet altijd een vorm van beleefdheid, het hangt ervan af hoe degene die je met u aanspreekt verder behandeld wordt. Uiteindelijk draait alles om respect.

"je" is de beleefde aanspreekvorm van ouderen voor kinderen. Spreekt men iemand aan met "jij" dan komt dat al gauw agressief of opdringerig over, iets waar bv in de reclame weinig rekening mee wordt gehouden.

Ik woon in Vlaanderen, en wij spreken onze kleinkinderen aan met 'je'. Als ze iets aanreiken of zo zeggen we ook steeds 'bedankt!'. Door het juiste voorbeeld te geven leert een kind het beste wat beleefd zijn is.

Ook met "u". En met "jongedame" of "jongeman". Bijvoorbeeld op alle Pokémon spelen in franstalige versie word de franstalige "vous", in het Nederlands "u", gebruikt. De Engelse versie, met handleiding in het Nederlands, gebruikt in de handleiding echter wel "je". Dus met "jongedame" of "jongeman" kun je ook beleefd zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100