Is het gebruik van hoofdletters in combinatie met het gebruik van een punt na een zin niet dubbelop?

Waarom gebruiken we eigenlijk zowel hoofdletters aan het begin van een zin als punten na een zin?

als je zo zou schrijven dan is het duidelijk. en andersom ook

Namelijk als je het zo zou doen Dan hebben hoofdletters pas een functie

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoofdletters gebruik je om het begin van de zin aan te geven. Punten gebruik je om het eind van een zin aan te geven. Als je hele lappen tekst zonder punten zou schrijven máár met hoofdletters zou je het idee hebben dat iemand met een héle lange adem dat heeft geschreven Je kan het begin niet vinden en je moet teksten vaak nog een keer lezen om te begrijpen wat er precies staat En dat ziet er gewoon raar uit Bovendien snap je niet snel wat er bedoeld wordt want het geeft ook aan hoe de schrijver het wilt overbrengen Maar zonder punten is het lastiger iets overbrengen dan mét want dat is gewoon een stuk duidelijker Het lijkt een beetje alsof er iemand tegen je praat en een heel verhaal vertelt zonder dat er even een adempauze komt en die persoon maar blijft doorratelen en jij geen flauw idee heeft waar het over gaat Bovendien lijkt het alsof het monotoon is opgedreund want zo doe je dat als je de tekst hardop zou lezen. en als je teksten schrijft mét punten, maar zonder hoofdletters, dan ziet dat er gewoon raar uit. je zou denken dat die persoon dan lui is om hoofdletters te schrijven. bovendien weet je niet goed of het naam is, zoals pietje, kees en klaartje, maar ook namen van landen zoals engeland, duitsland en andere dingen moeten met een hoofdletter geschreven woorden. en het ziet er gewoon netter uit. bovendien zoekt het makkelijker naar woorden met een hoofdletter. want als je in deze tekst zo moeten zoeken naar het woord engeland, of het woord pietje, ben je langer bezig. maar omdat je gewend bent om naar hoofdletters te zoeken, zal je eerst naar een hoofdletter zoeken en zo pietje en engeland makkelijker vinden. daarnaast als je zonder hoofdletters schrijft maar mét punten lijkt het eveneens alsof er iemand met een erg lange adem dit verhaaltje heeft getypt. Dus schrijven we gewoon met hoofdletters aan het begin van een zin, of die van namen. Zo kunnen we makkelijker tekst terugvinden, leest het prettiger en kan je het intrepreteren zoals de schrijver het bedoeld heeft. Dus om antwoord te geven op je vraag: als je het een weglaat, dan wordt de hele tekst een flink stuk onduidelijker en onoverzichtelijk, zoals je hierboven hebt gelezen. Het is nodig en het is wel zo makkelijk. Toegevoegd na 1 minuut: En schrijven we punten aan het eind, om te voorkomen dat het een héél lange zin wordt.

Het is toch een stuk duidelijker. En het staat ook netter. Maar het is inderdaad wel een beetje dubbelop.

Ik zou zeggen, neem aan avondje vrij en bestudeer onderstaande link eens. Daarin staat je antwoord. Toegevoegd na 45 seconden: aan=een 't Is al laat ;-)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdletter_i...

Zonder punten zal de taal makkelijker lijken...maar vroeger schreef men nog niet op lijntjes papier en was het dus nogal onduidelijk of het een kleine of grote letter was. En stel er waren geen hoofdletters hoe haal je dan de punt en komma uit elkaar?? Je zou tijdens het lezen van een brief steeds verward lezen of het nou een punt is of een kommaa en of het een kleine letter is of een grote?? Door het dubbelop te doen wor het veeel duidelijkee.. Vroeger was er immers geen computer waar het zo duidelojk op was als nu

Het is zonder meer voor de duidelijkheid en mijns inziens niet dubbel op. Stel je voor dat we alleen hoofdletters gebruiken en geen punten. Dat weet je nog steeds niet altijd zeker waar een zin ophoudt. Want aanduidingen als GV, KPN en TNT worden al met hoofdletters geschreven en hoeven dus niet het begin van een zin te zijn. En denk eens aan het Duits waar men ieder zelfstandig naamwoord met een hoofdletter schrijft. Zonder de punt te gebruiken zou de geschreven taal een grote chaos of tenminste een aardige puzzel worden. Als ik iets lees zit ik er niet om raadseltjes op te lossen maar om kennis tot me te nemen en de schrijfwijze mag mij daarin dan niet belemmeren. Dus: leve de punt en dat hij nog maar lang moge blijven ook al denkt de jeugd van tegenwoordig daar anders over. Zij vindt het leuk om het zichzelf zo moeilijk mogelijk te maken.

Hoofdletters geven een extra ritme in het zinsbeeld, wat het lezen vergemakkelijkt. De punt alleen is niet voldoende, zet maar eens een flinke tekst om in een tekst zonder hoofdletters en lees die dan door.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100