hoe noem je een omgedraaid woord zoals harpo - oprah?

is daar een aparte term voor of is het gewoon een anagram?

Toegevoegd na 20 minuten:
voor de duidelijkheid: een palingdroom/spiegelwoord is een woord wat heen en weer hetzelfde leest dus is hier niet van toepassing.

Toegevoegd na 29 minuten:
2 FOUTE ANTWOORDEN WAAROP GEPLUST WORD, ATENTIE ATENTIE: PALINDROOM IS ECHT IETS ANDERS.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

anagram [Gr. ana, terug + graphein, schrijven]. 1. woord door het achterwaarts lezenvan een ander gevormd: neger is het - van regen. Syn. letterkeer. 2. nieuwe woorden door de verplaatsing van de letters van andere woorden verkeregen, die een nieuwe zin opleveren: een bekend - van de woorden van Pilatus vóór Christus "Quid est veritas?" (wat is waarheid?) is: "est vir qui adest" (de man die hier aanwezig is). Toegevoegd na 1 minuut: Met excuus voor de taalfouten.

Een spiegelwoord

Dat is een palindroom.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Palindroom

Hugo Brandt Corstius noemt het in zijn Opperlandse taal- en letterkunde woordparen. "De letters van een woord leveren soms in andersomme volgorde een ander woord in dezelfde taal: ‘nettobedrag’ - ‘gardebotten’, en ‘neger’ en ‘regen’, ‘door’ en ‘rood’, en dus ‘doorregen’ en ‘negerrood’.

Bronnen:
http://www.dbnl.org/tekst/bran023oppe01_01...

Volgens deze (zie link) pagina heten de woorden die je omgekeerd kan lezen, maar dan een andere betekenis hebben ook palindroom. Er staan er veel en hele leuke en lange. http://taalaardigheden.nl/Palindromen%20en%20omkeerwoorden.html

"Semordnilap is een naam die voor een woord of een uitdrukking wordt gemunt dat a spellen verschillend woord of uitdrukking achteruit. „Semordnilap“ zelf wordt „palindromes“ achteruit gespeld. Semordnilaps is ook genoemd geworden volvograms, heteropalindromes, semi -semi-palindromes, helft-palindromes-half, reversgrams, mynoretehs, omkeerbare anagrams, woord omkeringen, of anadromes. Zij zijn ook soms geroepen antigrams, hoewel deze termijn nu gewoonlijk naar anagrams met zich het verzetten van betekenissen verwijst." Toegevoegd na 1 minuut: NB: Dit is een quote uit de pagina. Zo te lezen heeft iemand het door een vertaalmachine gehaald.

Bronnen:
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Pal...

Toch je informatie bijwerken hoor: het is wél een palindroom, ook keerwoord of spiegelwoord, het is een symmetrische sequentie, zoals een woord of een getal. Voorbeelden van palindroomgetallen zijn 1001 en 12345678987654321: van links naar rechts gelezen zijn ze hetzelfde als van rechts naar links gelezen. Palindroomdata zijn 01 02 2010: (1 februari 2010) of 11 02 2011 (11 februari 2011) Voorbeelden van palindromische woorden in de Nederlandse taal zijn kok, pap, lepel, droomoord, legerregel, level, negen, lol, meetsysteem enz. Een anagram is een woord dat of zin die volledig bestaat uit de letters van een ander woord of een andere zin. Anagrammen worden ook vaak gebruikt als pseudoniem voor iemands naam. Bij een Anagram worden de letters van het woord dus door mekaar gebruikt om een ander woord te maken. Bijvoorbeeld: Minister Thom de Graaf: Handmatige reformist - Mats hierom aftreding Het eerste plaatje is een anagram Het tweede plaatje is een palindroom Toegevoegd na 1 dag: Sorry, verkeerde info gegeven, Harpo is een anagram van oprah.... Als je Oprah achterstevoren leest krijg je harpo, idd. geen palindroom. Bij een palindroom moet je hetzelfde woord krijgen. oprah-harpo is dus gewoon een anagram dat toevallig juist omgekeerd is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anagram
http://nl.wikipedia.org/wiki/Palindroom

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100