waarom heet een "k" een klinker en een "e" een medeklinker?

ik kan nooit onthouden of a, e, i, o, u nou klinkers zijn of medeklinkers. Is er een ezelsbruggetje?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een medeklinker los uitspreekt, heb je er een klank bij nodig om verstaanbaar te zijn. Als je de 'a' uitspreekt, spreek je alleen de klank zélf uit: aa. Als je de 'k' uitspreekt, spreek je de klank plús nog een klank uit: kaa. Dus de k-klank en de a-klank. Dus: a, e, i, o en u zijn klinkers. B (bee), c (cee), f (ef), k (kaa), l (el) etc. zijn medeklinkers.

Het woord klinker is korter dan het woord medeklinker. Er zijn minder klinkers dan medeklinkers, zo kun je het onthouden.

Haha, je bent nu alweer in de war ;-) 'k' is een medeklinker. Ik probeer je een ezelsbruggetje te geven: a, e, i, o en u zijn klinkers omdat je ze uit kan spreken zonder een andere letter te gebruiken. De 'k' zal je waarschijnlijk uitspreken als 'ka' en heeft dus geen 'eigen klank' en je noemt hem dus een medeklinker. Duidelijker zo?

Om bepaalde spellingsregels goed te kunnen snappen, moet je het verschil weten tussen een klinker en een medeklinker. Klinkers zijn: a,e,i,o,u Alle andere letters uit het alfabet zijn medeklinkers. dit zijn klanken die een hindernis tegenkomen als ze worden uitgesproken zoals bijvoorbeeld de letter p. Je lippen moeten dan openploffen om de 'p' echt te kunnen uitspreken. dat plofgeluid hoor je dan ook. vandaar de naam medeklinker. Bij klinkers hoor je juist geen Hindernis. spreek bijvoorbeeld de letter a maar uit. je hoort geen hindernis en daarom is het een klinker. De letter y is een uitzondering. dit kan een klinker maar ook een medeklinker zijn. bij het woord typen is het een klinker maar bij yogert is het een medeklinker. Toegevoegd na 2 minuten: yogert moet natuurlijk zijn yoghurt.

Bronnen:
http://artikelen.foobie.nl/onderwijs/klink...

Ik onthou altijd: medeklinkers daar zijn er 'meer' van. Begint beide met een m. Een echt ezelsbruggetje dus, hier boven staan betere uitleggen (meervoud ?) gegeven. Toegevoegd na 1 dag: Toen ik t geantwoord had dacht ik al: bedoel eigenlijk ‘me’. Moeten zijn: meeee-deklinker = meeeeeeer.

Er zijn maar 5 klinkers. De a-e-i-o-u. De rest is allemaal medeklinker in het alfabet. Dus; Medeklinker veel letters, klinker weinig. Toegevoegd na 6 minuten: Nog een ezelsbrug; OEI! AU! Dit zijn alle klinkers en die klinken altijd hard . Het zijn dus klinkers.

het is andersom a e i o u zijn klinkers de rest medeklinkers Spreek ze uit en je hoort het verschil met de andere letters. a e i o en u geven een ademstoot waar er bij andere letters iets voor komt. ze klinken ook harder. Denk dat dat daaruit voorkomt

Een straat die niet is geasfalteerd, bestaat uit klinkers. Als jij op zo'n straat van je fiets valt, roep je: "Oei! Au!" Dat zijn dus de klinkers.

Klinkers kun je lang aanhouden als je ze uitspreekt: aaaaa, eeeee, ooooo, uuuuu, iiiii, galmen en KLINKEN dan hard. Medeklinkers hebben er MEDE een letter bij nodig om ze uit te spreken. Ka, Be, eR, enz

Mijn ezelsbruggetje: Het rijtje a,e,i,o,u, is een KORT rijtje dus daarvoor gebruik je het KORTE woord klinkers. De rest van het alfabet is een LANGE rij en daarvoor gebruik je dus het LANGE woord medeklinkers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100