Als ik in een formele brief spreek over een 'docent' is dit dan onzijdig of wordt dit altijd als mannelijk geïnterpreteerd? Zie extra uitleg!

Neem de zin: "Er was een 'docent' die dit wel geregeld deed."
In deze zin refereer ik naar iets.
Het was in dit geval een vrouwelijk docent (docente) maar hier wil ik niet de nadruk op leggen. De nadruk moet liggen op het feit dat die persoon het deed.

Weet jij het antwoord?

/2500

Docent(e)

Eén van de docenten...... dan hou je het helemaal in het midden.

Een docent is nooit onzijdig, maar altijd mannelijk. Als je het hebt over een docent lijkt het mannelijk. Als je wil duidelijk maken, dat het om een vrouw gaat, zeg je docente.

De Dikke van Dale geeft uitsluitsel: do·cent de; m,v -en, do·cen·te de; v -s, -n iem die onderwijs geeft; leraar Oftewel, "docent" is zowel mannelijk als vrouwelijk. Als je wil benadrukken dat het om het vrouwelijke geslacht gaat is "docente" ook correct. In jouw geval volstaat "docent" dus. Volgens mij geldt nu zo'n beetje alle beroepen waarin niet specifiek het geslacht wordt benoemd, dat het zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn. En terecht, als je het mij vraagt. Want het beroep is voor beide geslachten hetzelfde. Zo kunnen vrouwen dus ook gewoon leraar, bouwvakker, secretaris of directeur genoemd worden.

Als je de nadruk wilt leggen op het feit dat die persoon het deed, waarom dan zoveel vaagheid? Richt geen rookgordijnen op als je een kwestie aan de orde wilt stellen: noem het beestje bij de naam, dat werkt in vrijwel alle gevallen het beste.

Misschien kun je in dit geval beter het woord "leerkracht" gebruiken.

Een docent wordt zowel voor een man als voor een vrouw gebruikt. Docente klinkt wat geforceerd. Nu was het een docent, oftewel leerkracht, die het geregeld deed, en niet bijvoorbeeld een leerling of concierge. Het is hier niet belangrijk of dit nu een mannelijke of een vrouwelijke docent was. Onzijdig is niet het juiste woord hier, maar het kan zowel een man als een vrouw zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100