Is bijvoorbeeld derde een bijvoeglijk naamwoord?

Zin = Hij is derde geworden?
Is derde hier een bv?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee, derde is hier heb lijdend voorwerp, het onderwerp is 'hij' en de persoonsvorm is 'is' waardoor het gezegde 'is geworden' wordt. Dan moet je het lijdend voorwerp zoeken, waarbij je de vraag stelt: Wat is hij geworden? en het antwoord is dan 'derde'

taalkundig is het een telwoord.

Als je de zin 'Hij is derde geworden' taalkundig (per woord) ontleedt, dus de woorden uit deze zin apart gaat benoemen, dan is 'derde' een bijvoeglijk naamwoord of bijvoeglijke bepaling. Je zou kunnen zeggen: 'Hij is derde man geworden'. Dan is derde dus de bijvoeglijke bepaling bij man. Ga je de zin redekundig ontleden (dus de zin als geheel in zijn verband bekijken) dan is 'derde' lijdend voorwerp. 'Derde' zegt namelijk iets over het onderwerp 'Hij'. Helemaal los van deze zin zou 'derde' een rangtelwoord zijn.

Derde is een bepaald rangtelwoord. Een rangtelwoord noemt de rangorde. onder te verdelen in; bepaald rangtelwoord= eerste, tweede, derde onbepaald rangtelwoord; laatste , middelste, zoveelste. Toegevoegd na 29 minuten: Je kunt 'derde' ook zien als bijvoeglijke bepaling. Een bijvoeglijke bepaling zegt iets over een zelfstandig naamwoord. je vindt de bepaling door te vragen; wat/welk voor+ zelfstandig naamwoord. De nieuwe leraar is in de straat komen wonen= 'nieuwe' - bijvoeglijke bepaling bij leraar. Hij is derde (man, deelnemer, kandidaat) geworden. Als het zelfstandig naamwoord erachter had gestaan was derde een bijvoeglijk naamwoord geweest, derde zegt wat over de man. In deze is derde dus een bijvoeglijke bepaling.

Volgens mij is 'derde' hier juist naamwoordelijk deel van het naamwoordelijk gezegde met 'is' als koppelwerkwoord. Hij en 'derde' is in deze zin namelijk de zelfde.

Nee, voor zover mij bekend is derde een rangtelwoord.

als we de zin in stukjes gaan ontleden: Hij = onderwerp (wie of wat is? : hij) is = persoonsvorm (maak er een vraagzin van, welk werkwoord staat vooraan? : is) derde = ? geworden = Zelfstandig werkwoord, en het belangrijkste werkwoord in de zin. (omdat het een voltooid deelwoord en het laatste werkwoord in de zin is) is = een koppelwerkwoord dus hebben we niet te maken met een lijdend voorwerp, maar met een naamwoordelijk gezegde. Deze vinden we op dezelfde manier als het lijdend voorwerp. (wie/wat is hij geworden?) (wie/wat + pv + ow +evnt. volt. dlw) = "Derde" conclusie: "derde" is naamwoordelijk deel van het gezegde. Toegevoegd na 1 minuut: om dus antwoord te geven op de vraag: nee, derde is geen bijvoegelijk naamwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100