Is "hatelijk zijn" goed Nederlands?

Een vriend van mij zegt dat het geen correct Nederlands is als je zegt dat iets hatelijk is. Hatelijk betekent volgens hem zoiets als "met venijn (in de stem)", zoals in de volgende zin

"nou, dat heb je weer mooi voor mekaar", zei hij hatelijk

Kan iemand die veel verstand heeft van de Nederlandse taal mij vertellen of dit inderdaad zo is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lijkt me gewoon goed hoor... hatelijk [bijvoeglijk naamwoord]• opzettelijk onvriendelijk of beledigend vb:hij maakte een hatelijke opmerking bijvoeglijk naamwoord: ha-te-lijk hatelijker hatelijkst

hatelijk is ook een bv naamwoord: dat was een hatelijke opmerking. Dus je vriend heeft geen gelijk, en dat is niet hatelijk bedoeld ;)

Hatelijk is een bijvoeglijk naamwoord. Het betekent: door onvriendelijke gevoelens gedreven of boosaardig, kwaadaardig, grievend, onaangenaam. Een opmerking kan dus hatelijk zijn. Je kan inderdaad iets op een hatelijke manier zeggen. Iemand kan hatelijk zijn, door zijn/haar hatelijke opmerkingen. Maar IETS kan niet hatelijk zijn. Je kunt dus niet zeggen: een hatelijk boek, of een hatelijke fout.

Bronnen:
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=hatelijk
http://www.encyclo.nl/begrip/HATELIJK

Hatelijk zijn is correct Nederlands, maar het is niet goed om hatelijk te zijn.

Hatekijk betekent: haat opwekkend, verfoeilijk, opzettelijk grievend Hatelijk is een bijvoegelijk naamwoord. Bijvoeglijke naamwoorden geven een eigenschap of toestand aan van een zelfstandig naamwoord. Bijvoeglijke naamwoorden staan vaak direct voor het zelfstandig naamwoord waar ze bij horen, maar kunnen ook als apart zinsdeel voorkomen. Enkele voorbeelden (het bijvoeglijk naamwoord is in hoofdletters geschreven): de BLONDE jongen de DRONKEN vrouw de OVALE tafel FRIES suikerbrood het GOUDEN kettinkje de JAARLIJKSE ledenvergadering Sommige hobby's zijn LEVENSGEVAARLIJK. iets in een HATELIJK daglicht stellen een HATELIJK mens HATELIJK worden een HATELIJKE opmerking maken iets HATELIJK zeggen HATELIJK lachen In jouw voorbeeldzin zegt hatelijk iets over de manier waarop iemand iets zegt (iets HATELIJK zeggen) en zou taaltechnisch dus goed moeten zijn. Dat kan in woorden, maar ook door de intonatie van een stem. Je kunt een vriendelijke opmerking maken die echter hatelijk bedoeld is. Dat komt door de manier waarop je iets zegt.

Hatelijk is een bijvoegelijk naamwoord. Dit bijvoegelijk naamwoord zegt iets over bijv. een opmerking, een gezegde, een uitspraak, een gevoel iets dus wat een persoon betreft. Een boek bijv. kan nooit hatelijk zijn als voorwerp, wel als er 'naar' geschreven wordt over personen in de zin van ; 'afschuw, weerzinwekkend,een grondige hekel aan de personen of uitspraken van de personages in het boek 'hebbend en dit ook op te schrijven. Dan wordt het een boek vol hatelijkheden of een haat opwekkend boek. Haat is dus een gevoel dat gerelateerd wordt aan personen en niet aan voorwerpen. Een hatelijk mens kan dus wel, maar een hatelijke fiets niet. Die kan alleen haatopwekkend zijn als je er een grondige afschuw voor hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100