Is gebarentaal voor doven universeel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De internationale index van talen onderscheidt 121 gebarentalen van dovengemeenschappen en 3 van horende gemeenschappen[1]. Veel landen of regio's kennen hun eigen gebarentaal, die los staat van de gesproken taal van de horende mensen. Voorbeelden van landelijke gebarentalen zijn NGT (Nederlandse Gebarentaal), VGT (Vlaamse Gebarentaal) en ASL (American Sign Language). Daarnaast kunnen er ook regionale varianten bestaan, die vergelijkbaar zijn met gesproken dialecten. Omdat gebarentaal geen kunsttaal als Esperanto is, bestaat er niet één universele gebarentaal. Al bestaan er met Gestuno en Signuno wel pogingen die te ontwikkelen. Bij internationale contacten worden ASL of Gestuno vaak als de lingua franca gebruikt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebarentaal

Ja. Toegevoegd op 14-06-2009 15:04:47 je kunt stoppen met de "duimpjes neer, hoor, ik weet intussen, dankzij jullie, meer en beter.......

Nee, er schijnen maar liefst 121 verschillende gebarentalen voor doven te bestaan. Er bestaat zelfs verschil tussen de Nederlandse gebarentaal en de Vlaamse gebarentaal.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebarentaal

Nee. Onder landen zijn al grote verschillen , en er zijn zelfs dialecten. Maar het is wel zo dat omdat je vaak begrippen uitbeeld en sommige daarvan vrij logisch zijn (zelfs wij gebruiken ze), de kans iets groter is dat twee doven uit een ander land elkaar begrijpen dan twee eentalige sprekers. Er worden wel pogingen gedaan een universele gebarentaal te ontwikkelen, maar voorlopig is daar nog geen sprake van, en er zullen altijd regionale verschillen blijven en blijven ontstaan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebarentaal

Nee, gebarentaal is gerelateerd aan de gesproken taal, en volgt qua zinsopbouw ook de gesproken taal, aangezien die al in veel landen verschilt is dus het daarin alleen al anders. Vaak wordt gebarentaal ook zo goe mogelijk ondersteund met het woord in spraak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100