wat zijn de verschillen tussen taal en dialect ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een taal is geregistreerd en voldoet aan allerlei grammaticale regels. Het wordt gesproken door een of meer bevolkingsgroepen. Een dialect ontstaat altijd binnen een officiële taal. Het is het 'anders' gebruiken van die taal, door b.v. een andere tongval of verdraaide woorden.

een dialect IS een taal dialecten hebben namelijk eigen grammatica regels uitspraak regels enz. maar je hebt een standaard taal, dit is de taal waar de dialecten van afgeleid zijn (ABN maar dit heet officieel niet zo omdat dialecten dan als onbeschaafd worden gezien)

Een taal is een verzameling dialecten, die genoeg op elkaar lijken om onderling verstaanbaar te zijn. Andersom dan je zou vermoeden, is een standaardtaal zoals Algemeen Nederlands uit verschillende dialecten ontstaan. AN is vooral gebaseerd op de dominante Brabantse en Hollandse dialecten. De Friese standaardtaal is gebaseerd op vooral Kleifreis en Woudfries. Vanuit een standaardtaal kunnen ook weer dialecten ontstaan, zoals de verschillende soorten Engels in de voormalige Engelse koloniën. Het verschil tussen taal en dialect is ook politiek. Nederlands en Vlaams verschillen ongeveer evenveel als Servisch en Kroatisch. Nederlands en Vlaams worden als varianten van één taal beschouwd, maar Servisch en Kroatisch vanwege de verhoudingen tussen die landen als twee talen. Servisch en Kroatisch waren toen Joegoslavië nog bestond één taal (Servokroatisch). Serviërs en Kroaten kunnen elkaar zonder problemen verstaan, net zoals Nederlanders en Vlamingen. Afrikaans lijkt ongeveer evenveel op Nederlands als menig dialect, maar wordt ook als aparte taal beschouwd. Geschreven en gesproken Afrikaans is voor Nederlanders (mensen die AN spreken) ook makkelijk te verstaan, makkelijker dan bijvoorbeeld Twents of Limburgs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100