wanneer zeg je nou; 'als ik' en wanneer 'dan mij' ?

bijv. : jij bent groter als ik of jij bent groter dan mij ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als gebruik je als je twee gelijkwaardige dingen naast elkaar zet. Ik ben NET ZO GROOT ALS jij. Als er verschil is, groter of kleiner, roder, groener, linkser of zelfs homosexueler, dan gebruik je altijd dan. Dus: Hetzelfde ALS hetzelfde, Iets anders DAN iets anders.

Groter dan ik. bijna goed;)

het is: even groot als even veel als even duur als en groter dan kleiner dan meer dan etc.

Groter dan.... Even groot als... Ik ben groter dan jij. Dat huis is mooier dan mijn huis enz. Ik ben even groot als jij, maar groter dan jouw zus!

'Als ik' zeg je in een zin als: 'Als ik de lotto win, dan...' "Correct is: hij is groter dan ik. De voegwoorden van vergelijking als (na de stellende trap) en dan (na de vergrotende trap) staan in veel gevallen voor een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord (zo dom als een ezel, het hemd is nader dan de rok). Ze worden daardoor ook wel opgevat als voorzetsels. Dit blijkt uit het gebruik van niet-onderwerpsvormen van voornaamwoorden na als of dan, ook wanneer het zinsverband onderwerpsvormen vereist. Deze ontwikkeling, die zich overigens ook in het Engels heeft voorgedaan en daar verder is (he is taller than me is mogelijk en geaccepteerd naast he is taller than I am), is al geruime tijd gaande, maar wordt tot nog toe door taalvoorschriften tegengewerkt. In veel gevallen wordt hierbij gewezen op het feit dat het voornaamwoord na als of dan kan worden aangevuld tot een hele zin waarin het voornaamwoord het onderwerp is: (1a) Hij is groter dan ik (ben). (1b) Hij is groter dan mij is. (uitgesloten) Voorwerpsvormen van voornaamwoorden na als en dan komen overigens wel voor; in sommige gevallen is beter dan mij mogelijk naast beter dan ik, maar met een heel andere betekenis: (2a) Jij vindt hem beter dan mij. (2b) Jij vindt hem beter dan ik. In deze zinnen worden twee oordelen met elkaar vergeleken. In (2a) oordeelt één persoon (jij) over twee personen (hem en mij); de betekenis van deze zin is, dat 'jij hem beter vindt dan jij mij vindt'. In (2b) oordelen twee personen (ik en jij) over één persoon (hem); bedoeld wordt, dat 'jij hem beter vindt dan ik hem vind'. Bijzonderheid De voegwoorden als en dan kunnen beide zowel zinsdelen als zinnen verbinden. Wanneer ze zinnen met elkaar verbinden, kunnen ze natuurlijk niet als voorzetsel worden opgevat: (3) Hij liep net zo snel weer het gebouw uit als hij het gebouw binnengekomen was. (4) Ze bleek tot veel meer in staat te zijn dan ze zelf voor mogelijk had gehouden." http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/355

groter dan mijn en hetzelfde als mij ik is stam ik loop als ik plus stam

Dus eigenlijk, als je een overeenkomst aangeeft: Als Als je een verschil aangeeft: Dan Hij is even groot 'als' ik. (overeenkomst) Hij is groter 'dan' ik. (verschil)

Hij is groter dan mij . Na de vergrotende trap is het dan . Maar .... Hij is net zo groot als ik . Wanneer je zegt :hij is groter als mij , dan is dat 'n Germanisme . Dat is er in de loop der tijd ingeslopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100