wat is een toemaatje?

Toegevoegd na 14 minuten:
wat ik vergat te melden waar komt dit woord vandaan?

Toegevoegd na 15 minuten:
wat ik vergat erbij te zeggen waar komt dit woord vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Toemaat heeft als basisbetekenis toegift, overmaat. Toe wordt bedoeld als 'er nog bij'. Het betekent ook gras, hooi van de tweede snee, de tweede oogst, najaarshooi. De hoeveelheid was kleiner dan de eerste snee. Maat kan in deze betekenis verwijzen naar het Middelnederlandse made, maet (weide, hooiland), en het is verwant met maaien. Hoe het komt dat toemaat als verkleinvorm de Zuid-Nederlandse uitdrukking is gewoden voor nagerecht is niet te vinden. Vermoedelijk vanwege de gelijkenis met toetje, en misschien ook wel vanwege het bourgondische tafelen wat men daar van oudsher kent. De buik was al lang volgegeten, maar er kwam nog een zo lekker dessert achteraan dat men dat er graag nog bij nam. Toegevoegd na 54 seconden: gewoden = geworden

Bronnen:
Etymologisch dialectwoordenboek / A.A. Weijnen
http://zevenneten.be/cultuur/dialect/pagina2.php

toemaatje: ` toe - maat - je het -woord toemaatjes Zuid-Nederlands 1 toegift, extraatje; reclamepresentje; 2 dessert, nagerecht, toetje; (bij de borrel e.d.) versnapering, hapje ' Gevonden op http://www.woorden.org/woord/toemaatje Toegevoegd na 20 minuten: Het is een Zuid-Nederlands woord.

http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=toemaatje in de tijd dat je hier de vraag stelt heb je het zelf met google ingetikt en vind je het antwoord. Als je niet tomaatje bedoelt, maar inderdaad toemaatje, dan is het een nooit gebruikt woord voor dessert, toetje.

toemaatje: extraatje, toegift reclamepresentje dessert, nagerecht, toetje versnapering, hapje

Bronnen:
http://www.woorden-boek.nl/woord/toemaatje

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100