Wat zijn de regels voor het spellen van samengestelde woorden?

Tot zover ik weet zijn woorden als: ''samengesteld, glitterlamp, vertrouwenspersoon'', noem maar op, 1 woord. Toch zie ik zulke woorden vaker gespeld los van elkaar geschreven. Zoals: ''samen gesteld''. Dit is toch incorrect..? Of ben ik abuis? Wat zijn hiervoor de regels en wanneer dient er (behalve met afkortingen) een horizontaal streepje te worden gebruikt? Thnx!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De regel is dat woorden die één begrip vormen één woord zijn en dus aan alkaar horen te worden geschreven; zoals waterpomptang, vitrinekast... In elk geval dus de woorden - met -s,-e of -en als verbindingsteken zoals; doktersadvies, horlogemaker, boerendochter. - 2 delen van een splitsbaar werkwoord zoals;uitschelden, (hij schold uit) - woorden die gemaakt zijn van er, hier, daar of waar + een voorzetsel, zoals; ervoor, erop, hierna, waardoor, daartegenover etc. Een koppel- of scheidingsteken gebruik je bij; - woorden die onoverzichtelijk worden; doe-het-zelfwinkel huis-aan-huisblad. - tussen 2 klinkers, vanwege de uitspraak; na-apen,zo-even, - bij letters, cijfers andere tekens en St. of sint; 55-plusser, x-factor, Sint- Nicolaas. - bij aardrijkskundige namen of woorden die ervan zijn afgeleid; Noord-Frankrijk, Zuid-Hollandse, Nieuw-Zeelander. - in woorden met; ex-, pro-, non-, oud-, niet-,anti- ( bij anti alleen als het woord erna begint met een hoofdletter zoals anti- Duits,maar antivries, antiburgerlijk). ex-man, oud- leraar, non-profit, niet-roker. Let op! In al hun wijsheid hebben de taalfreaks van het laatste uur besloten om het nog even moeilijker te maken. Voorvoegsels als loco-,quasi-, vice-, privé- en semi-, worden nu gekoppeld zonder streepje; locoburgemeester, vicedirecteur,privéterrein maar wanneer 2 klinkers met elkaar botsen wordt het ; privé- initiatief, vice- eersteminister. Let op bij woorden als tekort, tegoed, teveel. Die schrijf je alleen aan elkaar als ze als zefstandig nmw gebruikt worden. Ik heb nog geld te goed, maar mijn tegoed op de bank is aangevuld. Je schrijft ook; degene,datgene,dezelfde, hetwelk, maar.... die zelfde en een zelfde. -weleens (komt weleens voor)wel eens ( hij wil dat wel eens meemaken). -zojuist (het is zojuist gebeurd)zo juist (is het zo juist of goed)

Je ziet dit inderdaad vaak, en ook vaak fout. Ik denk zelf dat het komt door het Engels, waar woorden vaak wel in tweeën worden geschreven. In de link vind je wat regels.

Bronnen:
http://www.beterspellen.nl/website/index.p...

Die samenstellingen met spaties noem ik de Engelse ziekte. In het Engels zie je in zo'n geval vaak wel een spatie, in het NL niet, hooguit een koppelteken. Zie voor de regels hier: http://www.onzetaal.nl/advies/samenstelling.php Zie voor hilarische missers hier: http://www.spatiegebruik.nl/ Toegevoegd na 1 minuut: Bij SOS trouwens ook spatie-instructie: http://www.spatiegebruik.nl/regels.html

Dat men de woorden apart schrijft, komt volgens mij door het gebruik van de Engelse taal. Die kent dergelijke samenstellingen niet. Hoe de regels exact zijn, weet ik niet. Heeft te maken met het soort woord: bijvoegelijk naamwoord of niet. Ik leg het wel 's uit met: "Deze auto is goed gekeurd, en blijkt niet goedgekeurd te zijn." Het is ook hoogst ergerlijk, als je de tekst naar de letter leest, dan leest het voor geen meter. Net zoiets als jou / jouw of na en naar. Ben benieuwd naar de juiste regels, ik doe het meer op gevoel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100