Waarom verwisselen we soms lettergrepen/klinkers als we praten?

Soms zeg ik bijvoorbeeld: ''Ik kreeg een vloog in me ieg'' of iets soortgelijks. Hebben jullie dat ook? En hoe komt dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Noam Chomsky heeft aangetoond dat het uiten van een taaluiting via een aantal stappen verloopt. Zo is er de stap waarbij je de woorden achter elkaar zet, een stap waarbij je de woorden in de goede volgorde zet, een stap waarbij je de uitspraak bepaalt, en ten slotte de stap waarbij je uitspreekt. Dergelijke versprekingen zijn 'foutjes' bij de derde stap; je hersenen zijn nog niet klaar met het bepalen van de uitspraak. Hierdoor val je over je woorden en ga je stukken anders uitspreken. Voor meer info moet je boeken van Chomsky met betrekking tot de Universele Grammatica en het taallerend kind lezen.

Ja dat is voor mij heel herkenbaar en ik hoop het te kunnen vervolgen. Het geeft vaak leuke effecten (mensen gaan lachen en reageren) en soms rare en aparte ontdekkingen in de zin dat het andersom ook nog klopt.

Dat is mind die zich verveelt en zelf spelletjes doet om wakker te blijven... Is normaal, maar wel besmettelijk... Maar je sterft er niet aan... I am not as thunk as you drink I am...

Ik heb dat héél veel. Soms irritant en soms is het best grappig. Eerlijk gezegt geen idee waarom, goeie vraag!

Soms is het een gervissing, maar ik doe het ook wel expres, wegoon loor de vol. Popcorn is spekker lul, en dat is weer steen gijl. :-)

Ik denk omdat ons denken soms sneller gaat dan onze spraak. Dus dan struikelen we over onze eigen woorden.

Komt wel voor maar ik doe het vaak expres.

ja ik ken dat , volgens mij is het erfelijk. Je moet mijn moeder eens horen pffff We hebben een boordenwoek voor haar gemaakt , met vertaling van haar woorden het heet mootgroeders boordewoek vlapuizen = plavuizen malellen = lamellen karpet = parket etc etc mijn zus en ik kunnen er ook wat van Gelukkig kunnen we er smakelijk om lachen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100