Wat is het verschil tussen astrologie en astronomie

Ik weet dat één met sterrenbeelden en één met sterrenkunde te aken heeft, maar ik weet nooit welke waarbij hoort, is er een ezelsbruggetje?

Weet jij het antwoord?

/2500

AstroNOMIE = sterrenkunde, wetenschappelijk, waarNEMEN AstroLOGIE = niet wetenschappelijk, zou je kunnen zien als: liegen :-P

astronomie is de wetenschap van sterren heelal ed. Astrologie is het zoeken naar verbanden tussen levensloop en sterrenbeelden. Ezelsbruggetje? Niet echt. Gewoon weten.

astrologie zijn de sterrenbeelden astronomie is de wetenschap over de sterren LOGISCH is het niet dat de astroLOGIE gaat over de verzinsels in de tijdschriften (wat je die week gaat overkomen als ram, stier etc)

Mijn ezelsbruggetje is dat alle wetenschappen oorspronkelijk -logie heetten: biologie, meteorologie, fysiologie, enzovoort. 'logos' is immers het Griekse woord voor de rede, het verstand. Volgens dat principe werd de wetenschap over de sterren astrologie genoemd. Pas later realiseerde men zich, dat deze wetenschap het verkeerd had. De aanhangers van de oude 'kennis' bleven zich astrologen noemen. De vernieuwers hadden dus een nieuwe naam nodig voor hun wetenschap. Dat werd astronomie, naar het Griekse woord 'nomos', dat (natuur)wet betekent. Zo is astrologie dus de oude, achterhaalde kennis; en is astronomie de nieuwe, echtere kennis. Toegevoegd na 1 minuut:   Stel dat we ontdekken dat de biologie helemaal fout is, en dat de huidige biologen hun (dan achterhaalde) kennis toch 'biologie' blijven noemen. Dan zouden de nieuwe biologen hun verbeterde versie 'bionomie' kunnen noemen.

De astrologie, daar is niks logisch aan. Oftewel: astrologie is het fantasiegedoetje met sterrenstanden en toekomstvoorspellingen en zo. Astronomie is wetenschap. Nu is het wel zo dat de moderne astronomie zijn worteltjes heeft in de ouderwetse astrologie, dus helemaal verloochenen mogen we hem niet. Ik kan ook gewoon tegen mijn man zeggen dat hij aan astrologie doet, aan mijn bloedneus merk ik dan dat ik het verkeerde woord gebruikt heb. Verder is het best een schatje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100