Mag het woord 'er' gebruikt worden in een wetenschappelijke thesis (universitair)?

Bewijs bestaat voor...
of: Geconcludeerd kan worden dat... i.p.v.
Er bestaat bewijs voor..
Er kan worden geconcludeerd dat...

Weet jij het antwoord?

/2500

Er bestaat bewijs dat... of er kan geconcludeerd worden dat... klinkt niet erg overtuigend en geeft aan dat je niet helemaal zeker bent van je eigen bevindingen. Een wetenschappelijke thesis moet overtuigen en dan moet je het niet gaan afzwakken met dit soort termen.

Het woord ´er´ overtuigt niet zo sterk... Het doel is juist die lui te overtuigen dat je wetenschappelijk bent... Dus laat het gewoon weg, dat overtuigt beter, en hoef je zelf minder te doen... Toegevoegd op 04-06-2009 15:33:36 En ook ´er´ kan niet gecontroleerd worden, getoetst worden...

Het ligt aan je docent/begeleider en aan je studie of het daadwerkelijk mag, maar zoals al eerder geconcludeerd hier, wanneer je het zonder 'er' formuleert, klinkt het mss net iets minder lekker, maar staat het sterker en zekerder. Ik denk dus dat je 'er' beter kunt vermijden. Probeer over het algemeen wervend en gedurfd te schrijven, lees het dan later nog een keer over en kijk of het afgezwakt of genuanceerd moet worden.

Ja, dat mag. De zin wordt er niet eens minder sterk door. Bij het geconcludeerd-geval blijven beide zinnen passief, met of zonder er. Wil je je zin versterken, moet je je zin actief maken. De conclusie is... Men kan concluderen... (ook al is men onbepaald, dat maakt de zin sterker, daar je in feite aangeeft dat iedereen het kan concluderen).

Het is gewoon correct Nederlands, in die zin mag het. Verder is het probleem niet dat woordje 'er', maar de passieve vorm. Die roept de vraag op: *wie* concludeert dat? Concludeer jij dat? als dat zo is, waarom zeg je dat niet gewoon? Of nodig je de lezer uit om (eventueel samen met jou) iets te concluderen? Ook in dat geval: waarom zeg je dat dan niet? Je kunt ook schrijven: "de lezer kan concluderen..." of "wij kunnen concluderen..." De lijdende vorm leidt vaak tot vaagheid. Mijn advies is dan ook om alleen lijdende vorm te gebruiken als vaagheid je doel is. Bijvoorbeeld als je je niet ergens op wil laten vastpinnen. Hou er wel rekening mee dat degene die je thesis reviewt net zo goed weet als ik dat de lijdende vorm zo gebruikt wordt, er op in zal zoomen, en zich af zal vragen waarom jij blijkbaar niet staat achter de conclusie die je hebt geschreven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100