Waar komt het woord 'broodtrommel' vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hmmm....waar komt het woord Brood vandaan, waar komt het woord trommel vandaan, dat zijn vragen waar ik nog een bepaalde diepgang in zie, maar de vraag waar een samengesteld woord uit voortkomt, zie ik toch met wat cynisme aan. Immers een trommel is een opbergmechanisme, brood is een voedingsmiddel. De 'brood'-'trommel' is dus een opbergmechanisme voor een voedingsmiddel. Dus broodtrommel komt van het gebruik van een doos of trommel van bepaalde afmetingen, waar een afgemeten hoeveelheid brood in past. Net als een boterhamzakje, een paperclip en een fietsbel. Allemaal samengestelde woorden die hun waarde ontvangen uit het basiswoord en zijn 'voorvoegsel'. Trommel is basis, een trommel voor brood, brood is toevoeging. Automobiel: Een mobiel apparaat om automatisch voort te bewegen.

als je het langzaam uitspreekt en let op de lettergrepen zie je dat het in feite twee woorden zijn; "brood" en "tommel". Een trommel:  trom·mel de; v(m) -s 1 trom 2 tromvormig voorwerp: droogtrommel 3 blikken doos: koekjestrommel. Een broodtrommel is als het ware een trommel uitsluitend bedoeld voor brood.

Het is een samenstelling van het woord brood en trommel. In een trommel (blikken doos) kun je iets instoppen. Brood is een in een bepaalde vorm hoeveelheid deeg. Dus het is een doos(je) waar je een boterham in kan stoppen. Dan wordt het niet kleverig en niet oud en het is makkelijk om mee te nemen. Sommige broodtrommels zijn er zelfs in de vorm van een boterham.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100