Waarom zegt men enerzijds "een groot huis" en anderzijds "het grote huis"? Welke grammaticaregel is hier van toepassing (groot <-> grote)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Huis is een 'het'-woord: het huis. 'Grote' is het bijvoeglijk naamwoord. Voor een het-woord komt er géén buigings-e achter het bijvoeglijk naamwoord als er een voor staat. Het mooie paard - een mooi paard Het dure schilderij - een duur schilderij Wanneer het een 'de'-woord betreft, komt er (bijna altijd) een buigings-e achter het bijvoeglijk naamwoord. De grote woning - een grote woning De glimmende kerstbal - een glimmende kerstbal Ook bij meervoud komt er een e achter het bijvoeglijk naamwoord of als een het-woord voorafgegaan wordt door mijn, jouw, zijn, haar, uw, ons, jullie, hun of de bezitsvorm van een eigennaam. Een groot huis - grote huizen Het grote huis - ons grote huis Zie voor verdere uitleg: http://www.onzetaal.nl/advies/mooihuis.php

Het heeft te maken met het lidwoord. Onbepaald, een: "groot". Bepaald, het: "grote". Het groot huis of een grote huis zijn dus incorrect.

Het is afhankelijk van het gebruikte lidwoord (het of een), in letterlijke zin. Dezelfde woorden hebben ook een figuurlijke betekenis, bijvoorbeeld bij wijnhuizen, die 'groot' en dus beroemd of befaamd kunnen zijn.

Het heeft te maken met het lidwoord. Als die onbepaald is (een) gebruik je groot. Als die bepaald is (de, het) gebruik je grote. Dat is bij meerdere woorden zo. - Een mooi huis Het mooie huis. - Een leuk huis Het leuke huis. - Een vreemd huis Het vreemde huis.

Als een woord het lidwoord "het" krijgt dat wordt de bijveogelijk naamwoord bij gebruik van "een" niet verbogen het blijft dus een groot huis. Als een woord met "de" begint dat wordt bij gebruik van "een" de bijvoegelijk naamwoord wel verbongen: een lange tafel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100