Welke spreekwoorden met ogen zijn er allemaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

uit t oog uit t hart... Toegevoegd na 1 minuut: haal eerst het strootje uit je eigen oog... voor je de balk bij een ander ziet...

zie bron

Iemand zand in de ogen strooien.

Oog om oog,tand om tand. Zo uw oog u erggert rukke het uit en werpe het van u. Uit het oog,uit het hart. Een oogje in het zeil en op iemand houden/hebben. Grote ogen opzeten. aso, aso ,aso.

In het land van de blinden, is éénoog koning....!

*iemand uit het oog verliezen * hoge ogen gooien Toegevoegd na 1 minuut: * een oogje dichtknijpen * een oogje op iemand hebben Toegevoegd na 2 minuten: * iemand naar de ogen kijken

Gezegdes ook ok? oog om oog, tand om tand hoge ogen gooien door het oog van de naald kruipen door iemands ogen zien

Iemand de ogen uitsteken.

Als ogen konden spreken.. Geen hand voor ogen zien... Het oog wil ook wat hebben...

Iemand het licht in de ogen niet gunnen..

jouw ogen spreken boekdelen

Ogen in je achterhoofd hebben.

Met je ogen in je zakken lopen.Of , je ogen in je zak hebben.

Hetgeen het ooge niet ziet,bekoort het herte niet. Het is ieder niet gegeven ajuin met droge oogen te schillen. Vreemde oogen dwingen best. Het oog van de vrouwe maakt de kamer net. Die maar één oog heeft wrijft het dikwijls Een zeer oog kan geen licht verdragen. Dikwijls heeft men een oog van den hond om des meesters wille. Twee oogen zien meer dan één. Zij slapen niet allen die de oogen geloken houden. Dien in het vuur blaast,dien vliegen de vonken in de oogen. Men ziet den splinter in eens anders oog,maar niet den balk in des eigens oogen. (uit Vlaamsche Spreekwoorden) (1935)

Een doorn in het oog. Het wordt iemand groen en geel voor de ogen. Daar zitten veel haken en ogen aan. Zijn ogen zijn groter dan zijn maag. Het oog van de meester maakt het paard vet. Vreemde ogen dwingen best. Onder vier ogen. Iets onder ogen zien. Iemand de ogen uitsteken. Wat het oog niet ziet, dat het hart niet deert. Iemand een rad voor de ogen draaien. Iets met lede ogen aanzien. De schellen vallen hem van de ogen.

Ik heb er ook nog een op het oog: In het land der blinden is eenoog koning.

Iemand niet op zijn blauwe ogen geloven. Een zeer oog kan het licht niet verdragen. Hij gunt hem het wit in zijn oog niet. Ik waag er een oog aan. Dat past als een vuist op een oog. Trouw naar de oor en niet naar de oog. Iemand op het oog hebben. Een oogje in het zeil houden. Hij loopt met oogkleppen op. Een kwaad oog op iemand hebben. Het laken door het oog van de schaar halen. Iets met lede ogen aanzien.

1: Een zeer oog kan het licht niet verdragen. 2: Hij gunt hem het wit in zijn oog niet. 3: Ik waag er een oog aan. 4: Dat past als een vuist op een oog. 5: Trouw naar de oor en niet naar de oog. 6: Hij staar oogt als een uil in de zon. 7: Hij heeft Schiedam in het oog. 8: Hij loopt met oog kleppen op. 9: Een oog in het zeil houden. 10: Wat het oog niet ziet deert het hart niet. 11: Een oogje dichtknijpen / een oogje luiken. 12: Het oog van de meester maakt de paarden vet. 13: Oog om oog, tand om tand. 14: Het oog sluiten voor iemands tekortkomingen. 15: Het oog was groter dan de maag. 16: Het oog wil ook wat hebben. 17: Uit het oog, uit het hart. 18: Iets met een half oog zien. 19: Het is een lust voor het oog. 20: Het Boze Oog. 21: Het oog ziet altijd van zich af. 22: In het land der blinden is éénoog koning. 23: Hij haalt teveel laken door het oog. 24: Het laken door het oog van de schaar halen. 25: Een kwaad oog op iemand hebben. 26: Dat is hem een doorn in het oog.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100