bijzin en hoofdzin

wie kan makkelijk uitleggen wat een hoofdzin en een bijzin is en wat het verschil tussen beide is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een hoofdzin staan de pv en ow (persoonsvorm, onderwerp) dicht bij elkaar, in een bijzin staan ze uit elkaar. In de hoofdzin staat het belangrijkste stuk van de zin, een bijzin is een bijstelling bij de hoofdzin.

mijn nichtje, overigens een schattig meisje, is onlangs geslaagd voor haar examen. het stuk tussen de komma's is de bijzin. als je dat weglaat, blijft de hoofdzin over.

Ook kun je een bijzin vaak vervangen door één woord. (Dat, daar, waar, etc.)

Kenmerken hoofdzin: - Tussen onderwerp en persoonsvorm kan niets anders staan. De persoonsvorm staat altijd op de 2e plaats. vb. Ik loop naar de deur Jan heeft een nieuwe auto gekocht Zij gaan naar huis Onderwerp en persoonsvorm kunnen wel omkeren, maar dan nog staat de persoonsvorm op de 2e plaats. Vb: Morgen loop ik naar school Vandaag heeft Jan een nieuwe auto gekocht Toen gingen zij naar huis. Kenmerken bijzin: Een bijzin is een deel van de hoofdzin. In de bijzin staan het onderwerp en de persoonsvorm verder uit elkaar, ertussenin kunnen nog andere woorden staan. vb: Ik vertel Jan dat hij een nieuwe auto moet kopen (Ik vertel Jan = hoofdzin, dat hij een nieuwe auto moet kopen = bijzin waar hij onderwerp is en moet de persoonsvorm) Een hoofdzin kan alleen staan, maar een bijzin nooit. Een bijzin staat altijd bij een hoofdzin.

Een vrij uitgebreid verhaal (inclusief links) over dit onderwerp is op http://www.dtgeenprobleem.nl/documenten/hoofdzin,_bijzin.doc te vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100