Wanneer gebruik je 'beslist' of 'besloten'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is sprake van een accentverschil tussen 'beslissen' en 'besluiten'. Bij het gebruik van beslissen ligt de nadruk op het doorhakken van een knoop, zodat aan bestaande onzekerheid een einde gemaakt wordt; bij besluiten ligt het accent op na rijp beraad komen tot een keuze tussen alternatieven. Voor uitgebreidere uitleg zie bron.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/104

Op gevoel zou ik zeggen er is besloten, beslist zou je gebruiken in een spreekwoord als "beslist niet dat ik het zou doen" o.i.d.

Beslist is tegenwoordige tijd. Besloten is verledentijd. Toegevoegd na 21 minuten: Besloten kan ook een voltooid deelwoord zijn

Het zijn vervoegingen van twee verschillende werkwoorden: beslissen / beslist besluiten / besloten Toegevoegd na 3 minuten: De werkwoorden betekenen op zich hetzelfde. Beslissen, besluiten, bedisselen zijn synoniemen. Toegevoegd na 7 minuten: Via Google kom ik ook op een eerder gestelde vraag over beslissen en besluiten: http://www.goeievraag.nl/vraag/beslist-besloten.53218

Bronnen:
http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/beslissen
http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/besluiten

Als moeder tegen haar zoontje zegt,,je mag s,avonds na 7 uur beslist niet meer buiten spelen nu. Dat hebben je vader en ik besloten.

Beslist is het volt. dw van het werkwoord beslissen en besloten van het ww besluiten. Dus als je een beslissing neemt, heb je beslist. En als je een besluit hebt genomen, heb je besloten. Is het zo duidelijk?

Iets is besloten, als er een paar of meer een beslissing nemen.

Als er beslist is dat het een besloten feestje word

Een vereniging kan beslissen een lid een sanctie op te leggen en een vereniging kan besluiten zichzelf op te heffen. Beslissen doe je over een persoon of zaak, besluiten neem je over jezelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100