Waarom worden zwarten zwarten genoemd, ze zijn toch bruin? Niet zwart?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen die bruin zijn worden vaak kleurlingen of in het Engels 'coloured' genoemd en niet zwart. De kleurlingen zijn een mix van blank en zwart. Het woord zwart is vroeger ontstaan toen er nog geen kleurlingen waren. Dit natuurlijk vanuit een blank westers oogpunt. De zwarten noemden de blanken wit en zichzelf donker... Overigens zitten er wel verschillen per gebied in de benamingen van rassen. Zo is het in de USA 'not done' als je het over een Negro hebt, terwijl blacks heel netjes is. In NL is neger weer netter dan zwarte. In Zuid Afrika wordt nog steeds gerefereerd naar ras. Ze weten exact hoeveel kleurlingen, zwarten en blanken er in een stad wonen. In NL is het erg gevoelig om op basis van ras een onderscheid te maken. Hier wordt dan eerder gekozen voor een onderscheid in nationaliteit, allochtoon, autochtoon of wel/niet westers. Toegevoegd na 6 minuten: Zwart wordt overigens wel vaak gebruikt om alle niet blanken te benoemen. Hier worden dan ook de kleurlingen mee bedoelt. Wat opmerkelijk is dat als iemand afstamt van een zwarte of gekleurde ouder en een blanke ouder hij/zij vaak wordt gezien als zwart. Obama is een goed voorbeeld. Zijn moeder is wit en zijn vader is zwart. Toch wordt hij gezien als zwart en niet als wit.....

Ehmm, nou, nee. Sommige 'zwarten' zijn inderdaad bruin. Maar ook een enorm gedeelte van de wereldbevolking is gewoon pikzwart hoor!

Ik denk dat dat nog iets te maken heeft met ons verleden. In de 16e a 17e eeuw werden "zwarten" zwaar gebruikt als slaven en arbeiders (denk maar aan onze koloniën). Deze mensen werden gezien als mensen die toch waard waren. Zwart was destijds een kleur die veel meer aansloot bij die gedacht dan de kleur bruin.

"Zwarten" is dan ook geen officiële benaming! Het is straattaal, maar taalkundig bekeken klopt het natuurlijk niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100