Bij het gezegde: "Behandel anderen zoals jezelf behandeld wil worden" of moet het "wilt worden" zijn ?

"Wil" of "wilt"... wat is de juiste zin. Dank je wel!

Weet jij het antwoord?

/2500

Je wilt worden

Volgens mij wil, ik wil, wij willen

Wilt worden bij voorkeur , wil worden is eigenlijk meer spreektaal. Je wil is meer spreektaal, afkomstig van de omgedraaide vorm : wil je ? -waar die T niet thuishoort. Ik wil, jij wilt. Dus zoals je zelf behandeld WILT worden. Toegevoegd na 1 minuut: Het mag grammaticaal gezien trouwens wel, maar in zegswijzen gebruiken we in de regel wat 'ouderwetser' Nederlands.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/zoek.php...

Vervang het door een ander woord, dan hoor je het: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Behandel anderen zoals je zelf behandeld blijft worden. je en zelf moeten ook uit elkaar trouwens.

Zoals iedereen al aangeeft is de juiste vervoeging 'je wilt', maar 'je wil' is algemeen geaccepteerd, ook officieel. Het verschil is eigenlijk dat 'je wil' meer informeel is. Echter, als met 'je' eigenlijk 'men' bedoelt, in het algemeen dus, is 'je wil' gebruikelijker dan 'je wilt'. Toch is 'je wilt' hier ook geaccepteerd. Kortom... allebei wordt goedgekeurd. extra info: Officieel is het geen gezegde... maar een regel uit de bijbel... "Behandel de mensen in alles zoals je wilt dat ze jullie behandelen" Nog beter is dit bekend als de Gulden Regel, de basis van het humanisme: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' Opvallend detail.... De bijbel is gericht op iets doen, de Gulden Regel op iets laten...

Bronnen:
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Matte...
my brains

Ik wil, jij wilt, hij wil. Behandel anderen zoals jij behandeld wilt worden, kan je ook zeggen. Je/jij krijgt alleen de stam als het achter het werkwoord staat. (bijv. wil jij/je zo behandeld worden)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100