Waarom schreeuwde nazirechter Roland Freisler de verdachten toe tijdens een rechtszitting?

Roland Freisler was een nazirechter en president van het Volksgerichtshof, de rechtbank van de nazi's. Freisler veroordeelde verdachten bijna altijd tot de doodstraf. Zittingen waarin hij als rechter deelnam waren berucht, want hij schreeuwde altijd naar de verdachten, wat hem de bijnaam 'Razende Roland' opleverde. Waarom schreeuwde Freisler naar de verdachten? Deed hij dit om schrik aan te jagen of puur voor de lol?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk is hier alleen maar een psychologisch antwoord mogelijk. Freisler combineerde de functies van rechter en aanklager in één persoon. Hij stond bekend om het vernederen en toeschreeuwen van de verdachten, en werd niet voor niets spottend "Razende Roland" genoemd. Freisler leidde onder andere de showprocessen tegen leden van de verzetsgroep Die Weiße Rose en tegen de leden van de aanslag op Hitler van 20 juli 1944. Deze processen liet hij filmen. Om de verdachten belachelijk te maken tijdens het proces liet Freisler hun bretels, riemen en stropdassen wegnemen. Als je een enorm minderwaardigheidscomplex hebt en daarom andere mensen kleineert en in de grond stampt kom je er van zelf boven het maaiveld te staan en ben je "het mannetje".

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Freisler

Hij was de voorkeurs rechter van Hitler. Schreeuwen en beschuldigen was zijn manier om indruk en vernedering te bewerkstelligen. Je was al schuldig als je bij hem in de rechtszaal kwam. Er was ook geen sprake van recht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100