Wanneer kwam er een einde aan het aanduiden van het klassenverschil middels hoed en pet?

Weet iemand toevallig wanneer er ongeveer een einde kwam aan dat men zich met een hoed of pet onderscheidde als een bepaalde sociale stand? Arbeiders droegen vaak een pet en middenstanders en rijken een hoed. Zo'n verhaal ken ik ook uit familie van lang geleden, maar ik dacht aanvankelijk dat heb nogal een opgeblazen verhaal was.Totdat ik deze video zag: https://www.youtube.com/watch?v=U2zhNlnIwHo. Dat heeft mij toch wel aan het denken gezet.

Wat ik graag wil weten is wanneer er ongeveer een einde kwam aan het hiermee aanduiden van je sociale stand. Ik weet dat men na 1950/1960 vaak hoeden droeg bij een huwelijk, dus het moet zeker al voor die tijd zijn geweest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Tot halverwege de 19e eeuw droegen de armen geen hoeden, maar petten; geen schoenen, maar klompen of pantoffels; geen gekochte kleding, maar kleren in eigen woning gemaakt. Daarna trad langzaam een kentering in. Typerend is een klacht uit 1847 dat “de kleding geen standsverschil meer uitdrukte”. Begin 20e eeuw kwam er definitief een einde aan het onderscheid. Vanaf de jaren dertig werden nauwelijks meer petten verkocht.

Bronnen:
https://www.dbnl.org/tekst/_bij005195901_0...
https://www.fotowillem.nl/de-geschiedenis-...
http://www.ijzereneeuw.nl/stand/de-pet-maa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100