Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar kan ik de biografie van NSBer "Klokken-Peter" vinden?

Klokken-Peter was de bijnaam van P.J. Meulenberg die tijdens de Tweede Wereldoorlog 6700 klokken uit Nederlandse (kerk)torens haalde, om deze te laten omsmelten voor de oorlogsindustrie. Bestaat er een biografie van hem, geboorte- en overlijdensdata, levensloop, foto, en dergelijke?

4 jaar geleden
3.4K
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
https://www.landvanherle.nl/editie/2012/2012-3.pdf
Klokken-Peter, een gehate Heerlenaar - vanaf pagina 119 https://www.niod.nl/nl/klokkenroof/klokken-peter

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Je hoeft maar even op de naam te googelen en er komt heel veel informatie tevoorschijn:
- https://www.niod.nl/nl/klokkenroof/klokken-peter
- https://www.kgv.nl/Meulenberg,_P.J.
- http://urkinoorlogstijd.nl/lezen/het-klokkenschip/
- https:/www.landvanherle.nl/editie/2012/2012-3.pdf
- et cetera

Peter Joseph Meulenberg werd op 7 oktober 1897 in Eschweiler, een (mijn)stadje in de buurt van Aken, geboren. Op 27 oktober 1920 trad hij te Bochum (Duitsland) in het huwelijk met Maria Johanna Kranenpoot, geboren te Roermond op 6 februari 1898. Het echtpaar kreeg één zoon. Reeds op jonge leeftijd was Meulenberg ondernemer, zakenman dus. Hij had één aannemersbedrijf in Venlo en één in Heerlen. Firma Meulenberg was gespecialiseerd in wegenbouw, spooraanleg en grondwerken.Tijdens WO II woonde het gezin Meulenberg in een riante villa aan de Caumerbeeklaan 37 te Heerlen. Het gezin had een dienstbode. Voor de bouw van zijn villa had Meulenberg gebruikgemaakt van bouwmaterialen die voor het Duitse militaire vliegveld Venlo bestemd waren.
‘Klokken-Peter’ stierf in 1969.
Behalve zelfstandig ondernemer was Meulenberg ook fervent paardenliefhebber. Vlakbij zijn woning had hij een stal met dure renpaarden. Ook deze stal had hij gebouwd met materialen bestemd voor vliegveld Venlo. Meulenbergs paarden stonden niet alleen op stal, maar namen ook aan allerlei wedstrijden deel, bijvoorbeeld aan het concours hippique te Venlo.
Al in 1934 was Meulenberg lid geworden van de NSB, een politieke partij opgericht in 1933. Zijn registratienummer of ‘stamboeknummer’ was 15361.Zijn lidmaatschap was echter van korte duur. Waarom hij als lid bedankte is mij niet bekend. In 1941, dus zeven jaar later, werd hij opnieuw NSB-lid. Zijn jongere broer Joseph, geboren in 1905, zou hem daartoe hebben overgehaald, beweerde hij later.
- - -
https://www.landvanherle.nl/editie/2012/2012-3.pdf
(Lees meer...)
Toegevoegd op 12 juni 2019 21:27: tekst
Amadea
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding