Had de Bijbelse zondvloed een lokaal- of een mondiaal karakter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hier kun je op 2 manieren naar kijken: Vanuit de wetenschap en vanuit religie Vanuit de religie geeft deze site een mooie onderbouwing: http://www.christiananswers.net/dutch/q-eden/edn-c005-nl.html Een quote ervan is b.v.: God zei: "Ik ga hen (de mensen) vernietigen en de aarde erbij" (Genesis 6:13b). Meer dan dertig keer wordt er in Genesis aan het wereldwijde karakter van de vloed gerefereerd. Genesis 6-9 alleen al! In Jesaja 54:9, stelt God: "zoals ik heb gezworen, dat het water van Noach nooit meer de aarde zou overspoelen." Petrus geeft een duidelijke wereldwijde waarschuwing, waaruit op te maken is, dat God de aarde heeft gemaakt, hem verwoestte tijdens de zondvloed, en op een zekere dag hem vernietigen zal door vuur (2 Petrus 3:5-7). Petrus bedoelde zeker niet dat slechts een plaatselijk gebied op aarde verbrand zou worden. Net zoals de zondvloed wereldwijd was, zo ook het uiteindelijke oordeel. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het niet mogelijk én zijn er geen aanwijzingen of bewijzen gevonden dat tijdens de menselijke geschiedenis de héle aarde in 1x bedekt is geweest met water. Zoveel water er is er immers niet aanwezig op onze planeet. (Al heeft de christelijke religie ook daar een antwoord op: http://www.scheppingofevolutie.nl/index.php?url=art_zondvloed_water_bron.htm ) En dus heeft óf de zondvloed niet bestaan, óf is het (slechts) een lokaal verschijnsel geweest. Wel zijn er vele zondvloed verhalen die hun oorsprong in het midden-oosten hebben. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zondvloed "Andere, meer traditionele theorieën gaan ervan uit dat het verhaal van de zondvloed gebaseerd is op een uitzonderlijk grote overstroming van de Eufraat en de Tigris in Mesopotamië."

Bronnen:
http://www.christiananswers.net/dutch/q-ed...
http://www.scheppingofevolutie.nl/index.ph...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zondvloed

Voor de wereld zoals men die toen zag : mondiaal. Nu we veel meer van de wereld kennen en begrijpen : lokaal. Er lijken wel degelijk sporen te vinden te zijn die lijken te wijzen op een enorme overstroming in het middellandsezeegebied , die de basis zouden kunnen vormen voor zondvloedverhalen, die in veel culturen in dit gebied voorkomen. Vrijwel allemaal kennen ze hun oorsprong overduidelijk in het Gilgamesj-epos.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zondvloed

Mondiaal. Het gaat hier om een verhaal dat wel of niet gebaseerd is op realiteit. God was zo vriendelijk om al het leven, mens en dier van aarde weg te vagen(het heeft ook enorm geholpen). Dus als god heel de aarde, zoals deze in de bijbel staat, leven heeft gegeven. Zal heel de bijbelse aarde onderwater hebben gestaan. God liet merken best lui te zijn en dit de makkelijkste optie te vinden. Door risico uit te sluiten is het niet meer dan logisch dat de hele bijbelse aarde is getroffen door de zondvloed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100