Wanneer was moord en doodslag een formele strafbare daad voor alle mensen in Nederland?

In de middeleeuwen was iemand niet zo snel strafbaar als hij iemand vermoord had, de enige straf die hij kon krijgen was wraak door (de familie) van het slachtoffer.
Nu weet ik niet of er een verschil was voor de gewone man en adel. Maar wanneer was moord en doodslag voor de gewone man en voor de adel een formele strafbare daad (buiten de persoonlijke wraak dus)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zal zo zijn sinds 3 maart 1881. Want op die dag stelde Willem III het Wetboek van Strafrecht in werking.

Moord en doodslag waren al strafbare feiten genoemd in het eerste Wetboek van Strafrecht in Nederland - het Crimineel Wetboek voor het Koningrijk Holland. Dat gold van 1809 - 1811. In 1811 werd het, na de inlijving bij het Franse Keizerrijk in 1810, vervangen door de het nieuwe Franse Code Pénal uit 1810. In 1813 bleef dit wetboek van kracht, met een aantal wijzigingen. Het Geesel- en Worgbesluit voerde Nederlandse straffen, zoals geseling en ophanging, opnieuw in. De eerste versie van het huidige Wetboek van Strafrecht werd in 1881 vastgesteld en, na eerst nog in 1886 gewijzigd te zijn, ingevoerd op 15 april 1886. Artikel 50 Deze wet treedt in werking op den 1sten September 1886. Lasten en bevelen, dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst, en dat alle Ministerieele Departementen, Autoriteiten, Colleges en Ambtenaren, wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden. Gegeven te 's Gravenhage, den 15den April 1886. WILLEM. Antwoord op je vraag: Formeel waren moord en doodslag al strafbaar voor de inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden op grond van het Crimineel Wetboek voor het Koningrijk Holland.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001855/2002-01-01
http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek%2...
https://nl.wikisource.org/wiki/Crimineel_W...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100