Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom verklaarde de Republiek zich pas in 1581 onafhankelijk, terwijl in 1568 de Tachtigjarige oorlog al uitbrak?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
821

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De zeventien provincien waren in het begin gewoon een groot gebied bestaande uit verschillende hertogdommen en graafschappen etc. die onder een heerser werden gebracht door overerving en huwelijk etc. Van een echte eenheid was nog niet sprake, ieder streefde meer zijn eigen belang na.
Maar toen de Spaanse overheerser orde op zaken wilde stellen wat betreft religie en financiele verplichtingen werden de verenigde zeventien provincien meer genoodzaakt tot het samen werken om tegen de Spaanse Koning Philips de tweede sterker te staan. Omdat de zuidelijke helft van de 17 provincien minder beinvloed waren door de protestantse religie waren deze gebieden minder geneigd tot een onafhankelijheidsverklaring.

Maw het duurde gewoon even voordat er echt sprake was van een gelijke opvatting over wat gedaan moest worden wat in 1581 uiteindelijke leidde tot de Acte van Verlatinghe.
(Lees meer...)
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding