Wat was de directe aanleiding voor de WO2 in Azie?

Weet jij het antwoord?

/2500

De oorlog in Europa. En natuurlijk de dekolonisatie (van met name India (Engeland) en Indonesie (Nederland) die toen al een poosje aan de gang was.

Aanval op Pearl Harbor en het verdrag tussen duitsland en Japan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanval_op_Pea...

De directe aanleiding voor wo2 in Azie was de expansiedrift van Japan aangevuurd door de oorlog in Europa, door de aandacht die de oorlog in Europa kreeg was de gedachte van Japan dat men zonder veel tegenstand de gebieden in kon nemen die ze wilden hebben om de overbevolking in eigen land tegen te gaan, de aanval op Pearl harbor was bedoelt om da Amerikaanse marine uit te schakelen en de eilanden zoals Hawai te veroveren. Zonder deze aanval waren de VS vermoedelijk pas veel later bij de oorlog betrokken.

Japan werd al voor de WO 2 min of meer geboycot en zocht voor zijn economie grondstoffen, olie e.d. De aanval was ook gericht tegen de Philipijnen, een Amerikaanse kolonie, waar het Amerikaanse leger zich moest terugtrekken. Het tijdstip van oorlogsverklaring had wellicht niet zo heel veel verschild met Pearl Harbour, maar met een uitgeschakelde marine zou eea wel makkelijker kunnen verlopen. Verder was er geen directe aanleiding, omdat de planning in Japan de bedoeling inhield een zuivere verassingsaanval te plegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100