Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

In welke stand zaten de verlichtingsfilosofen?

En dan heb ik het over Voltaire, Rousseau, Locke en Montesquieu.
Ik kan het namelijk nergens vinden.. Ik hoor het graag!

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Zij behoorden vrijwel allemaal tot de (gegoede) burgerij, of de (hogere) middenklasse. Zij maakten dus geen deel uit van de adel of de geestelijkheid.

Tot welke stand je behoorde, was vrijwel altijd afhankelijk van het beroep van je vader.

De vader van Voltaire was notaris, de vader van Rousseau was horlogemaker, dat in die tijd een gerespecteerd en lucratief beroep was, de vader van Locke was onder meer advocaat en Montesquieu behoorde tot een familie van parlementariërs.

Op de Wikipediapagina van John Locke staat het het duidelijkst vermeld. Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Locke_(filosoof) werd John Locke op 29 augustus 1632 geboren in een middenklassegezin dat zich op de sociale ladder omhoog werkte.

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Voltaire, http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau, http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Secondat,_baron_de_La_Br%C3%A8de_et_de_Montesquieu, http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerij en http://nl.wikipedia.org/wiki/Middenklasse.
(Lees meer...)
Antoni
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Die beroepen had ik ook gevonden inderdaad, maar ik wist niet bij welke stand dat nou hoorde, gegoede burgerij of de adel. Bedank voor uw antwoord!
Antoni
9 jaar geleden
De adel bestond uit edelmannen, landheren, graven, baronnen, enzovoort, die veel grond bezaten en rijk waren geworden door anderen voor hen te laten werken.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding