"Op z'n elf en dertigst"

Waar komt dit ook alweer vandaan. Ik weet dat het met het beslissen in Friesland te maken heeft. Ik geloof iets van 11 steden en 30 beslissers en iedereen moest afzonderlijk beslissen. Daardoor duurde het zo lang.

Maar wat is het hele verhaal? Dit zit in mijn hoofd, maar het klopt volgnes mij niet helemaal. Wie kan mij helpen, liefst met een linkje.

Alvast dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn meerdere verklaringen: 1. De uitdrukking komt inderdaad uit Friesland. Daar waren elf steden en 30 grietenijen (dorpen of buurtschappen) Deze vormden een democratisch geheel. Als er besluiten moesten worden genomen moest er eerst overlegd worden. Het duurde vaak lang voordat alle vertegenwoordigers van de steden en de grietenijen bijeen kwamen en vervolgens tot overeenstemming. 2. De elf-en-dertig was een kam van het weefgetouw waar 41 gangen doorgingen. Zo konden 4100 draden ineens worden geschoren. Het weverswerk met deze kam vereiste een enorme precisie en was een tijdrovende bezigheid. De oorspronkelijke uitdrukking was van iets dat volmaakt in orde geschiedde. Het werken met de elf-en dertig leverde heel mooi werk op, maar duurde erg lang. Vandaar dat de betekenis in later tijd verschoven is.

De uitdrukking komt inderdaad uit Friesland. Daar waren elf steden en 30 grietenijen (dorpen of buurtschappen) Deze vormden een democratisch geheel. Als er besluiten moesten worden genomen moest er eerst overlegd worden. Het duurde vaak lang voordat alle vertegenwoordigers van de steden en de grietenijen bijeen kwamen en vervolgens tot overeenstemming. We kregen ook een mailtje van Arnold Roozenbeek waarin hij het volgende schreef: De elf-en-dertig was een kam van het weefgetouw waar 41 gangen doorgingen. Zo konden 4100 draden ineens worden geschoren. Het weverswerk met deze kam vereiste een enorme precisie en was een tijdrovende bezigheid. De oorspronkelijke uitdrukking was van iets dat volmaakt in orde geschiedde. Het werken met de elf-en dertig leverde heel mooi werk op, maar duurde erg lang. Vandaar dat de betekenis in later tijd verschoven is.

Hier staat denk ik wat je zoekt. Toegevoegd na 2 minuten: Of misschien hier

Op zijn elf en dertigst Spreekwoorden: (1914) Op zijn elf en dertigst, d.w.z. langzaam, op zijn doode gemak. Sedert de 18de eeuw meent men, dat deze uitdr. ontleend is aan de langzame wijze, waarop de Staten van Friesland, bestaande uit de afgevaardigden van 11 steden en 30 grietenijen, beraadslaagden.1) Opmerkelijk is het Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100