heeft een berg een betekenis in de bijbel of in een ander heilig boek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, natuurlijk. Het is zwoegen om een berg op te komen, dat gaat niet vanzelf maar iemand moet daar moeite voor doen. Het is een hele prestatie om de top te halen, dus het is een bijzondere gebeurtenis. Een berg heeft in de Bijbel, en dan met name in het Oude Testament, een speciale plaats. Het was de plek van contact met de God. Denk aan Mozes, bijvoorbeeld. En lees Psalm 121: Ik hef mijn ogen op naar de bergen. Vanwaar zal mijn hulp komen? Mijn hulp is van de HERE, die hemel en aarde gemaakt heeft.

Bronnen:
http://www.samuelschool.org/pages/geesteli...

Ik de exodus van Mozes en de brandende doornstruik. Dan is de berg heilige grond.

ja die bestaat, dat is de berg Mora, of anders genoemd; Haram al Sharif, of de tempelberg. Voor de Joden, moslims en christenen een heilige plek. En is het meest geclaimde vierkante kilometer van de wereld. Volgens het jodendom is het de berg heilig door de Joodse tempel Beit Adonai hier zich ooit vestigde. Ook de tweede tempel stond op deze berg waarvan de klaagmuur nog een restant is. Volgens de Islam is dit de berg waar Mohammed zijn nachtelijke hemelvlucht maakte, ook staan hier heilige gebouwen. Voor de christenen is de berg ook heilig, maar meer vanwege de historische context. Toegevoegd na 10 minuten: daarnaast zijn er in het hindoeissme, boedshisme ook tal van heilige bergen. Vrij logisch, daar zijn veel bergen! Waaronder bijv. De berg, Emei shan.

Er is bijna geen samenleving waar bergen niet als heilig werden beschouwd: een woonplaats van de goden. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse Olympus, waar Zeus met zijn familie woonde, of aan de berg Saphon (nu Jebel al-Aqraa) op de grens van Turkije en Syrië, waar de stormgod Baäl zijn zetel had. Fuji in Japan, Agung op Bali, Mount Everest in Nepal (of liever: alle toppen van de Himalaya), Kilimanjaro in Tanzania, Croagh Patrick in Ierland, Popocatepetl in Mexico: allemaal heilig. In alle heilige boeken, van de Mahabharata tot aan de Koran, zul je dus heilige bergen tegenkomen. Daar waar het christendom voet aan de grond heeft gekregen zijn van oorsprong "heidense" heilige bergen vaak gewijd aan christelijke heiligen (Croagh Patrick) of engelen, vooral de aartsengel Michaël. Een goed voorbeeld daarvan is Mont St. Michel op de grens van Normandië en Bretagne.

Alle heilige boeken prediken geloof en geloof kan, zoals je weet bergen verzetten. Dat lijkt me een duidelijke relatie tussen de heilige boeken en het geloof.

de oude grieken hadden de berg olympus ze geloofden dat de goden op die berg woonden.

Bronnen:
mijn geschiedenisboek,,,

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100