Zijn er nu, in 2013, nog mensen die in de Egyptische mythologie geloven?

Deze vraag is al eens over de Griekse mythologie gesteld, maar nog niet over de Egyptische. En ik was er wel nieuwsgierig naar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja zeker! De moderne aanhangers van de Oudegyptische godsdienst noemen het Kemetisme, naar Kemet of "het Zwarte Land", de Oudegyptische naam voor Egypte. Kemetisme is een vorm van neopaganisme, net als o.a. Wicca (moderne hekserij) en Druïdisme. Als je googlet op Kemetisme vind je wel wat Nederlandse sites, maar de meeste en beste informatie staat in de Engelstalige link hieronder.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kemetism

Ja, er zullen vast wel kleine groepen zijn die nog in de egyptische mythologie geloven maar die zijn zeer klein en zijn ook niet meer zo heel erg gelovig zoals offeren voor een farao of zo. Er zijn geen beelden van en als ze er al zijn dan kunnen wij er waarschijnlijk niet bijkomen.

Ja, vrijwel alle leden van de Illuminatie.

Het is niet een kwestie van geloven maar zeker weten. Je kan alle religies en godsdiensten wel los van elkaar zien en er van uit gaan dat er één de goede is. Maar dat is natuurlijk onzin. Door dat soort gedachten zijn de godsdienstoorlogen ontstaan. Iedereen vind dat zijn godsdienst de beste is en zijn god de enige juiste. Dan kan je alle religies en godsdiensten op een hoop gooien en er een syncretistische bende van maken. Dat schiet ook niet op. Maar ik ga er vanuit dat in alle religies en filosofieën en godsdiensten een gemeenschappelijke waarde zit die in alle culturen en in alle tijden iedereen iets te zeggen heeft of die daar nu naar luistert of niet. Dat is de gouden wet. De Egyptologen bestuderen nu de laatste eeuwen de oude teksten die daarvoor een paar duizend jaar onleesbaar zijn geweest. Daardoor wordt er nu in razend tempo duidelijk wat er toen werd geloofd. Lees het moderne boek: Het oude Egypte, bakermat van het jonge Christendom. van v.d. Berk. Ik geloof daarom /weet zeker/ in de essentie van de Egyptische mythologie, zoals in het Gnosticisme, Hermetisme, Christendom, Boeddhisme, Hindoeïsme, Islam, Soefisme. Ik heb veel respect voor de mythe van Isis , Osiris en Horus. Ik raak onder de indruk van de verhalen van de slang Apopos en de oorsprong door Atoem. De god Ra en de orde der maatschappij die door Maät wordt gegrondvest. En ik ben geen lid van de illuminatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100